Europarlementariër wil misbruik arbeidsmigranten aanpakken

Geschreven door Redactie

De groeiende inzet van Oost-Europese werknemers in Flevoland mag niet leiden tot uitbuiting van deze arbeidsmigranten. Dat zegt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius in het programma Over Flevoland Gesproken, naar aanleiding van klachten van de Poolse ambassade dat werkgevers misbruik maken van Poolse seizoensarbeiders.


Jongerius verdedigt het vrije verkeer van personen in de Europese Unie, en vindt het logisch dat de agrarische sector in Flevoland een beroep doet op arbeidsmigranten. Wel pleit ze voor de aanpak van misstanden, zodat Oost-Europese werknemers een fatsoenlijk loon krijgen en fatsoenlijk worden gehuisvest. 


Komende week beslist het Europees parlement over een Europese arbeidsinspectie, ELA. Die organisatie moet zorgen voor een goede samenwerking tussen arbeidsinspecteurs in Nederland en Oost-Europa. Door die samenwerking moet volgens Jongerius een einde komen aan schijnconstructies en brievenbusfirma's die worden opgezet om de Nederlandse arbeidsvoorwaarden te omzeilen. 


Bekijk hier de hele uitzending van Over Flevoland Gesproken met Agnes Jongerius.

Onze Ambassadeurs