Bewoners Nobelhorst boos omdat bouw sluis flink uitgesteld is

Geschreven door Redactie

Bewoners van de Almeerse wijk Nobelhorst zijn boos op de gemeente Almere. Die zou meerdere malen hebben beloofd dat er in 2020 een sluis en een waterverbinding in de wijk zouden worden gerealiseerd, zodat bewoners gemakkelijk naar de Hoge Vaart kunnen varen. Nu horen zij dat dat pas in 2024 gaat gebeuren.


Volgens de bewoners is de datum van 2020 vaak genoemd, ook tijdens informatiebijeenkomsten met de bewoners en bij individuele gesprekken met de kopers van kavels. Eén van hen is Alex van Keulen. In 2017 heeft hij een kavel gekocht en in 2019 kwam hij met zij gezin in Nobelhorst wonen. "De ambtenaar van de gemeente is zelfs bij mij thuis geweest om te praten over de beschoeiing die de gemeente bij mij zou moeten aanleggen." Volgens Van Keulen heeft de ambtenaar letterlijk gezegd dat de gemeente ergens eind dit jaar of begin volgend jaar gaat beginnen met het uitgraven van het water.


Van Keulen woont aan een sloot. Die zou tot elf meter verbreed worden maar dat is nog niet gebeurd. "Als ik dit van tevoren had geweten, had ik de kavel nooit gekocht."


Honderden bewoners willen dat gemeente beloftes nakomt

De bewoners zeggen begrip te hebben als er vertraging zou zijn ontstaan door de coronacrisis maar vinden 2024 onacceptabel. Ze zijn een petitie gestart en die is inmiddels 749 keer ondertekend. Volgens Van Keulen had de gemeente eerder duidelijk moeten communiceren met de buurtbewoners: "Ik vind het echt heel onzorgvuldig dat als je blijkbaar al wist dat het 2024 zou worden dat je dat niet heel duidelijk hebt gecommuniceerd met mensen die hier hebben geïnvesteerd en hier zijn gaan wonen. Ik woon hier maar kort, maar er zijn mensen die hier vijf zes jaar wonen. Die zitten gewoon te wachten, dat ze met bootje weg kunnen varen. Dat kan toch niet. Dan praat je terecht over onbehoorlijk bestuur."


Gemeente: verkeerde datum genoemd

Ondanks meerdere pogingen wil de gemeente niet voor camera reageren. Wel laat een woordvoerder schriftelijk weten dat de gemeente altijd gesproken heeft over 'na 2020'. De aanleg van de sluis en watergangen zou volgens hem afhankelijk zijn van de realisatie van andere ontwikkelingen in dat gebied zoals de bouw van bruggen. "Helaas heeft er op een website een verkeerde vraag en antwoord lijst gestaan. In deze lijst staat abusievelijk een verkeerde datum genoemd. De gemeente heeft deze omissie inmiddels aangepast".


Wob

Van Keulen is van plan stukken op te vragen op basis van Wet Openbaarheid van bestuur om te kijken hoe is de planontwikkeling is verlopen. "Ik kan me niet voorstellen dat 2024 ineens uit de lucht komt vallen. Er moet over vergaderd zijn, er moet over overleg gepleegd zijn. Ergens is de beslissing genomen en men heeft niemand ingelicht in Nobelhorst. Dat vind ik heel onverantwoordelijk en heel onzorgvuldig van de gemeente."

Onze Ambassadeurs