Vertraging bij hoger beroep schietincident

Geschreven door Redactie

Een Almeerder die drie jaar geleden op de verjaardag van zijn moeder een man neerschoot, zegt dat dit kwam door een trauma.

Neven van de neergeschoten 28-jarige man hadden hem in 2013 namelijk flink te grazen genomen. Hierdoor knapte er iets bij de schutter. 

De rechtbank in Lelystad legde de Almeerder (33) zes jaar cel en tbs op. Hij is in beroep gegaan omdat de straf volgens hem te hoog is. Maandag gaf de man in het gerechtshof in Leeuwarden toe op het slachtoffer te hebben geschoten. Maar zijn actie kwam voort uit een trauma, zo beweert hij. Die was het gevolg van de vechtpartij in 2013 waarbij hij een hersenbloeding opliep.  

Vriendin ook geraakt 

Het incident vond plaats in de S. van Ravesteynstraat. Op de avond van zaterdag 8 oktober 2016 ging het daar mis toen de man een neef van zijn oude belagers trof op de verjaardag van zijn moeder. Volgens hem had het familielid een baksteen in zijn hand. Om zichzelf en zijn eigen familie te verdedigen haalde hij in de hal van de woning snel een pistool tevoorschijn, zei hij tegen het hof. Het slachtoffer werd in zijn borst getroffen. Meerdere organen werden geraakt, waaronder de longen, rechternier en lever. De kogel kon vorige week pas uit het lichaam worden verwijderd.  

De vriendin van het slachtoffer beweert dat ook haar pruik is geraakt. Ook zou de Almeerder volgens haar zijn geholpen door vijf mannen. De schutter stelt dat verder alleen zijn zussen en moeder in de hal aanwezig waren.


Vaker veroordeeld 

De Almeerder is vaker veroordeeld, onder andere voor drugsdelicten en een straatroof. In 2013 werd hij opgepakt met een pistool op zak. Net als bij het schietincident op 8 oktober 2016 had hij het wapen naar eigen zeggen toen ook op straat gevonden. "Sommige mensen vinden nooit een vuurwapen en u vindt er twee in drie jaar", vroeg de voorzitter van het hof zich hardop af. "Misschien kijk ik op plaatsen waar ik niet moet kijken", reageerde de man. 

 

Uitstel 

Het hoger beroep kon maandag niet helemaal worden afgewerkt. In de aanloop waren er voor een tweede keer psychische rapportages over de man opgesteld. Die wijzen andermaal uit dat hij een persoonlijkheidsstoornis en paranoïde neigingen heeft. Maar de posttraumatische stressstoornis (PTSS) die bij het vorige geestesonderzoek was geconstateerd, werd nu niet meer vastgesteld. De deskundigen en advocaat Jan-Hein Kuijpers vinden een andere, minder zware gedragsbehandeling dan tbs daarom nu beter. 

 

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat uit van een dubbele poging tot doodslag. Om tot een goede strafeis te komen, wil het OM eerst nadere informatie over de mogelijke tbs-alternatieven. Het hof legde de zitting daarom stil en wil over maximaal een maand verdergaan met de zaak. Bij het vervolg moeten de psychisch deskundigen in het hof een toelichting komen geven.

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.