'Koopkracht van middeninkomens neemt met ruim 2 procent toe’

Geschreven door Redactie

Volgend jaar gaan mensen met een midden en hoger inkomen er flink op vooruit. Het kabinet rekent voor hen op ruim 2 procent extra koopkracht. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van het RTL Nieuws. 

Mensen met een lager inkomen moeten het met een iets kleinere koopkrachtstijging doen. Zij kunnen 1,4 tot 1,8 procent meer koopkracht gaan verwachten.

De koopkrachtcijfers worden altijd bekengemaakt op Prinsjesdag. Tot die tijd zijn ze strikt geheim, maar RTL Nieuws bemachtigde de zogeheten augustusbrief; een concept dat vervolgens nauwelijks meer gewijzigd wordt. Uit onderzoek bleek onlangs dat de groei van de koopkracht vorig jaar niet zo gering was geweest sinds het einde van de economische crisis in 2013. Vorig jaar ging de gemiddelde Nederlander er met 0,3 procent in koopkracht op vooruit ten opzichte van 2017, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds het aantreden heeft het kabinet steeds gezegd dat de mensen nu moeten voelen dat het met de economie beter gaat. Maar terwijl forse winsten gemaakt worden door bedrijven en de overheidsfinanciën verbeteren, blijven de lonen en daarmee ook de koopkracht juist achter.

Huishoudens merkten vooral dat de boodschappen duurder geworden zijn door de btw-verhoging en dat de energierekening onverwacht fors gestegen is.


Onze Ambassadeurs