Vliegen op een surfplank

Geschreven door Redactie

Het is de nieuwe hype op het water: windfoilen. Windsurfen, maar dan anders. Niet varen, maar vliegen.


Om te kunnen windfoilen heb je een surfboard nodig, met daaronder een soort vliegtuigvleugel. "Met een beetje wind kom je dan al gauw omhoog, heb je nauwelijks weerstand meer en vlieg je als het ware boven het water," aldus Marco Boone van Windfoilen Nederland. "Dat geeft een ultiem gevoel van vrijheid." 


Tijdens de windfoilopstapdag, zaterdag in Almere Haven, gaf Boone in drie sessies clinics aan geïnteresseerden. "Vooral kinderen hebben het snel onder de knie, maar ook een geoefende surfer kan in een clinic van anderhalf uur al ervaren hoe het is om te vliegen." 


Olympische discipline 

Windfoilen wint snel aan populariteit. Niet zo gek, vindt Boone. "Je kunt al met veel minder wind het water op, en je gaat een stuk sneller." De kans is groot dat windfoilen vanaf 2024 een nieuwe Olympische discipline gaat worden. "Windsurfgrootheden als Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe uit Lelystad propageren dat."


De deelnemers aan de clinics haalden nog niet het Olympisch niveau, maar waren wel enthousiast. "Het voelt heel bijzonder", "het is alsof je geruisloos vliegt" en "het gaat knetterhard" waren enkele reacties van de nieuwe windfoil-fans.

Onze Ambassadeurs