Vier bestuurders weg in anderhalf jaar, burgemeester vindt het zorgelijk

Geschreven door Redactie

Na het opstappen van Loes Ypma staat de teller van opgestapte bewindspersonen deze raadsperiode op vier.

Burgemeester Franc Weerwind noemt deze ontwikkeling zorgelijk. 

Dat twee van de vier opgestapte wethouders op het dossier 'Floriade' zaten is volgens Weerwind overigens toeval. "U heeft de reden van wethouder Ypma gehoord en wethouder Herrema is om andere reden opgestapt", aldus de burgemeester.  

Het vertrek zorgde voor gemengde reacties in de raad. De PVV vindt de PvdA geen stabiele coalitiepartner en vindt het onwenselijk dat er zoveel wachtgeld naar vertrekkende wethouders gaat. De partij wilde eigenlijk dat er een VVD-wethouder zou komen of dat er geen zeven maar zes wethouders zijn. Die moties haalden het niet, want de VVD wil daar niets van weten. 

Fractievoorzitter Höhle van de PvdA geeft aan vrijdag meteen te gaan zoeken naar een nieuwe wethouder. In de raad is wel unaniem een motie aangenomen dat de nieuwe wethouder uit Almere moet komen.  

Burgemeester Weerwind belooft dat hij nog meer zijn best zal doen om te zorgen voor een stabiel bestuur: "Zo'n vertrek van een collegelid confronteert je weer met de vraag hoe we het beter kunnen doen. Dan ga je aan een stuk zelfreflectie werken. Ik ben college-voorzitter, je mag van mij verwachten dat ik een verbindende factor ben. Daar zal ik me voor in blijven zetten en ik zal me nog meer inzetten." 

Opgestapte wethouders, een lijstje:  

Het huidige college werd op 31 mei 2018 geïnstalleerd en ging van start met zeven wethouders.  

Loes Ypma (PvdA)  

Ypma geeft in september 2019 aan dat haar functie (mede door reistijd) in toenemende mate beslag heeft gelegd op haar energie, gezondheid en de tijd met haar gezin. "Mijn accu is op dit moment leeg." Normaal gesproken horen wethouders te wonen in de gemeente waar ze werkzaam zijn. Ypma maakte eerder dit jaar bekend dat ze niet van haar woonplaats Woerden naar Almere wilde verhuizen. Ypma had als wethouder de portefeuilles Floriade en wonen onder zich.

Jaap Lodders (VVD)  

Lodders gaf in mei 2019 aan dat hij meer aandacht aan zijn thuisfront wil besteden. "Ik voel me verantwoordelijk voor een goed openbaar bestuur in Almere [..] Ik merk op dit moment dat dat me moeite kost. Dat is niet goed voor mijzelf, maar ook niet goed voor de gemeente Almere", aldus Lodders in zijn ontslagbrief. Lodders had als wethouder de portefeuilles financiën, sport, dienstverlening en bedrijfsvoering onder zich. 

Aldrik Dijkstra (ChristenUnie)  

Dijkstra kwam in december 2018 met klachten van uitval in het ziekenhuis terecht. "Ik ben stilgezet en tot de conclusie gekomen dat ik de afgelopen jaren veel te veel van mijn lichaam en geest heb gevraagd", schrijft hij in zijn ontslagbrief. Dijkstra had als wethouder de portefeuilles onderwijs, publieke gezondheidszorg en jeugdhulp onder zich.

Tjeerd Herrema (PvdA)  

Herrema kondigde zijn vertrek aan in juni 2018. De lokale krant Almere Deze Week publiceerde een bericht waarin ze Herrema beschuldigen van het versturen van onprofessionele berichten. In zijn afscheidsspeech gaf hij aan te zijn veroordeeld door 'trial by media'. "Een beschuldiging van seksuele intimidatie is misschien wel één van de zwaarste die een bestuurder kan meemaken. En geloof me, ik ben er kapot van." Later oordeelde de Ombudsman dat de klachten tegen de ex-wethouder ongegrond waren. Herrema had onder meer de Floriade, wonen en nieuwbouw in zijn portefeuille zitten.  


Onze Ambassadeurs