Centrum Almere Buiten krijgt meer cultuur en minder winkelruimte

Geschreven door Redactie

Het centrum van Almere Buiten gaat de komende jaren flink op de schop.

De gemeente wil extra ruimte voor cultuur en vrijetijdsbesteding. Verder moet er minder winkelruimte komen. 


Dat staat in de Toekomstvisie Almere Buiten Centrum 2030. Daarin is ook te lezen dat de gemeente daar meer woningen wil bouwen. Ook moet het centrum groener en gezelliger worden. Ondernemers aan het Baltimoreplein en het Globeplein klagen al jaren dat het centrum niet mooi en vooral ongezellig is. De ondernemers houden naar eigen zeggen het hoofd niet boven water omdat ze te weinig klanten hebben. 


De gemeente geeft toe dat de ontwikkeling van het centrum stil heeft gestaan. Dat had te maken met de economische crisis. "Om het tij te keren, is in 2019 een plan van aanpak opgesteld. Onderdeel daarvan is het opstellen van een nieuwe toekomstvisie voor het centrum van Almere Buiten", zegt de gemeente. Bij het opstellen van die visie mogen ondernemers en bewoners meedenken. 


Het plan van aanpak uit 2019 bevatte ook een aantal acties waar de gemeente meteen mee aan de slag is gegaan. Zo werd onder andere het parkeerterrein in Doemere vernieuwd en groener gemaakt, het Globeplein heringericht en de bouw van een hotel ging van start. Het Baltimoreplein dat nu voor een deel een bouwput is, wordt waarschijnlijk nog dit jaar aangepakt. 


De Toekomstvisie Almere Buiten Centrum 2030 is deze week aan de raad voorgelegd. Die gaat nu beslissen of het plan wordt goedgekeurd.

Onze Ambassadeurs