Opnieuw miljoenen extra gereserveerd voor Floriade

Geschreven door Redactie

Er wordt nog eens bijna drie miljoen euro gereserveerd om tegenvallers rondom de Floriade op te vangen.

De gemeente Almere had al 11 miljoen euro opzij gezet, maar dat was niet genoeg volgens het college van burgemeester en wethouders. 

Volgens wethouder Lindenbergh is de extra reservering nodig omdat er nog geen glasharde financiële toezeggingen zijn van partners, andere overheden en het bedrijfsleven. "Op het moment dat je dichterbij het evenement komt en je hebt nog geen zekerheid dat je die bijdragen krijgt, dan is het heel logisch dat je daarvoor een steeds iets hoger risico inbouwt." 

Bovendien zijn er nieuwe risico's meldt het college, zoals tegenvallende inkomsten vanuit de Floriade Businessclub. Er werd een bedrag van 1,1 miljoen euro verwacht, opgebracht door 500 leden. Maar nu ziet het stadsbestuur dat minder ondernemers zich aanmelden, waardoor er vier ton minder binnenkomt dan verwacht. Ook denkt het college dat de kosten voor het busvervoer naar de Floriade niet goed is ingeschat. Daarvoor wordt ook extra geld gereserveerd. 

Een ander nieuw risico is de stikstofproblematiek. Voor veel projecten is onduidelijk of en op welke manier ze door kunnen gaan na de uitspraak van de Raad van State eerder dit jaar. Het is nog onduidelijk of en welke gevolgen dit heeft voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022. 

Onze Ambassadeurs