Oppositiepartijen willen geen opvolger vertrekkende Floriade-directeur

Geschreven door Redactie

Zeker vier oppositiepartijen in de Almeerse gemeenteraad willen geen opvolger van Pieter Cloo, de vertrekkende Floriade-directeur.

De fracties dienen donderdagavond een motie in tijdens een debat over de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling. Daarin verzoeken ze het college van burgemeester en wethouders niet in te stemmen met het in dienst nemen van een opvolger voor een van de twee directeuren.

Voorzitter Eric van der Burg van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Floriade BV zei woensdag op zoek te gaan naar een opvolger van Cloo. Hij stopt in april met zijn functie. Volgens Van der Burg moet het iemand zijn die vooral verstand heeft van het aantrekken van sponsoren voor het evenement. De Floriade BV heeft twee directeuren. De RvC is niet van plan Sven Simac na het vertrek van Cloo de organisatie in zijn eentje te laten leiden.

'Tweede directeur overbodig'

De motie tegen het aanstellen van een tweede directeur wordt ingediend door PvdA, PVV en Partij voor de Dieren, en wordt gesteund door de SP. Omdat de Floriade BV nog maar één jaar de tijd heeft om het evenement te organiseren, verwachten de partijen dat de zoektocht naar een nieuwe directeur en de hele procedure eromheen te veel tijd in beslag gaat nemen.

Volgens de opstellers van de motie moeten alle inspanningen nu gericht zijn op de inhoudelijke invulling van het evenement met één directeur. "Het vinden en inwerken van een geschikte tweede directeur, één jaar voor aanvang van de Floriade, is een bijna onmogelijke opgave, die geen positieve uitstraling zal hebben op de (toekomstige) partners."

Verder willen de partijen kosten besparen want een tweede Floriade-directeur zou volgens hen veel geld gaan kosten. De afgelopen weken is er veel commotie ontstaan rondom de hoogte van de salarissen van Cloo en Simac. Zij verdienen zo'n 270.000 euro per persoon per jaar, bleek uit een bespreking in de gemeenteraad. Volgens de partijen is de Floriade een maatschappelijk evenement en mogen de directeuren niet zoveel geld verdienen.

Benoemen Floriade-directeur is geen taak van gemeenteraad

Het benoemen van een Floriade-directeur valt niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad. Het is de taak van de Raad van Commissarissen. Nadat een geschikt persoon is gevonden, wordt de Algemene Vergadering van Aandeelhouders gevraagd om met de benoeming in te stemmen. Volgens de opstellers van de motie is de gemeente de enige aandeelhouder op dit moment. Daarom kan het college van burgemeester en wethouders volgens hen het aanstellen van een tweede directeur tegenhouden.

Politieke bemoeienis bron van frustratie bij vertrekkend directeur

Vertrekkend directeur Pieter Cloo gaf eerder aan niet door te willen gaan als Floriade-directeur wegens het ontbreken van een constructieve samenwerking met de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Volgens hem bemoeit de politiek zich te veel met de Floriade.

Dat politieke partijen nu geen tweede directeur willen, kan gezien worden als bevestiging van het verwijt van Cloo. Ruud de Jonge van de PvdA geeft hem daar gelijk in, "maar Cloo vergeet dat het wel onze taak is om dat te doen. Wij moeten heel duidelijk stellen wie hier nu de baas is. Uiteindelijk is het zo dat de inwoners van Almere, en daarmee dus de gemeenteraad, verantwoordelijk zijn voor het succes of het falen van het evenement. Ik vind ook dat het ons democratisch recht is om daar ook iets over te vinden."








Onze Ambassadeurs