Almeerse Koerden protesteren tegen Turkse inval

Geschreven door Redactie

Zaterdag protesteren Nederlandse Koerden op het Malieveld in Den Haag tegen de Turkse inval in het noorden van Syrië. Onder hen tientallen Almeerders. Zij komen oorspronkelijk uit Rojava, een gebied op de grens met Turkije.

De Almeerse Helin houdt de situatie in Syrië nauwlettend in de gaten. Dat doet ze via tv en vooral ook via sociale media als Facebook en Twitter. “We zijn de eerste dag echt tot twee uur in de nacht wakker gebleven om te kijken hoe het gaat verlopen. Donderdag is het ook een zware nacht geweest, maar de mensen die daar zitten hebben het zwaarder natuurlijk.”

Helin heeft ook nog familie in het strijdgebied. “Ik heb ‘s ochtends wel veel contact met ze via WhatsApp. Het is niet dat ze gelijk reageren, maar ze doen wel hun best want ze weten dat wij hier bezorgd zijn. Maar zij weten ook niet wat er gaat gebeuren. Op dit moment zijn ze veilig. Ik weet niet of ik dat zo kan noemen, maar ze wachten gewoon elke minuut af, ze weten niet wanneer een bom bij hen binnen zal komen.”

Zijn er onderlinge spanningen in Nederland?

Eerdere conflicten tussen Turkije en de Koerden leverden op sommige plaatsen in Nederland de nodige spanningen op tussen de Turkse en Koerdische gemeenschappen. Dat geldt niet voor Flevoland en Helin denkt ook niet dat het dit keer wel zover komt. “Als je Facebook een beetje volgt, dan is er wel wat spanning tussen de jongeren. Maar goed, dat blijft social media, je hebt altijd wel wat spanningen tussen mensen onderling. Maar in Almere merk ik er niet veel van eerlijk gezegd.”

Boodschap

Met nog zo’n veertig andere Koerdische-Nederlanders sluit Helin zich zaterdag aan bij de demonstratie in Den Haag. Daar gaat zij naartoe met een duidelijke boodschap: “Dat de wereld even wakker moet worden. Dat de wereld even moet zien wat er gebeurt, dat dat onmenselijk is. Het Turkse en Koerdische conflict even terzijde, er gaan onschuldige mensen dood, er gaan kinderen dood, er gaan vrouwen dood die hier helemaal niks mee te maken hebben. Die hun leven daar weer hebben opgepakt nadat ISIS verdreven was en het daar weer veilig was. En nu komen ze weer in onzekerheid en daar gaan wij morgen voor staan.”

Reactie Turkse moskee

Ook een woordvoerder van de Turkse Sultan Ahmed moskee in Almere zegt dat er geen onderlinge spanningen zijn tussen Turkse en Koerdische gemeenschappen in Flevoland. Hij benadrukt dat de moskee als regel heeft dat er niet over politiek gesproken wordt. Wel zegt hij dat onder de moskeegangers ook veel Koerden zijn en de moskee een Koerdische imam heeft en men het onderling wel over conflict heeft. Die gesprekken verlopen gemoedelijk en de mensen uiten vooral hun zorgen over de burgers in het strijdgebied, aldus de woordvoerder.

Onze Ambassadeurs