Woningmarkt Lelystad raakt oververhit

Geschreven door Redactie

Na Almere raakt nu de woningmarkt in Lelystad op slot. Dat concludeert De Hypotheker uit het aantal hypotheken dat in het derde kwartaal van dit jaar in Flevoland is afgesloten.

De oververhitting van de woningmarkt in Almere is volgens de hypotheekverstrekker gestabiliseerd. De fikse daling van het aantal transacties van de afgelopen jaren lijkt te zijn gestopt. De Almeerse woningmarkt zit wel potdicht. Het woningaanbod is zeer schaars en de prijzen zijn erg hoog. Daardoor kunnen nog maar weinig huizenkopers zich een woning in Almere veroorloven. Voor starters zijn er vrijwel geen mogelijkheden meer.

Waterbedeffect

Kopers zoeken daarom hun heil in omliggende gemeenten, zoals Lelystad. De prijzen gaan ook daar omhoog en er ontstaat nu ook daar een tekort aan betaalbare woningen. Dit wordt het 'waterbedeffect' genoemd. Volgens De Hypotheker zijn er in Lelystad ruim 23 procent minder hypotheken afgesloten dan een jaar eerder.

Inmiddels wijken huizenkopers nu uit naar Zeewolde of Dronten, meldt De Hypotheker. In Dronten was een toename van 19 procent, terwijl in Zeewolde het aantal nieuwe hypotheken ongeveer gelijk is gebleven.

Onze Ambassadeurs