Almere gekozen als inspiratieregio onderwijs-zorg-jeugd

Geschreven door Redactie


Almere is uitgeroepen tot inspiratieregio voor de verbinding tussen kinderopvang, onderwijs, (jeugd)zorg en jeugdhulp.

De landelijke coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd heeft in totaal elf inspiratieregio’s gekozen met lef én uitvoeringskracht. De regio’s gaan deel uitmaken van het lerend netwerk Met Andere Ogen. Het doel: samen effectiever de ontwikkelkansen van kinderen vergroten. 


Al doende leren wat werkt 

De coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd bestaat uit achttien landelijke branche- en ouderorganisaties. Gezamenlijk maken zij zich hard voor een betere aansluiting tussen de drie domeinen. Het doel van het netwerk Met Andere Ogen is om samen met alle betrokkenen lokaal al doende lerend te faciliteren wat werkt. Wat helpt om kinderen de juiste ontwikkelkansen te bieden? En welke verbindingen leggen we daarvoor tussen onderwijs, jeugdhulp en andere partners?


Regio’s kiezen 

Vlak voor de zomer deed de coalitie een oproep aan gemeenten en regio’s om zich aan te melden als inspiratieregio. Uit dertig aanmeldingen viel de keuze op Almere, Twente, Noord-Kennemerland, Zuid-Kennemerland, Regio NO-Friesland, Holland-Rijnland, De Meijerij, Utrecht, Leeuwarden, Zuid-Limburg en FoodValley. Bij de keuze was de inhoudelijke ontwikkelvraag van de regio’s leidend: is de vraag dusdanig vernieuwend dat een lerende aanpak past als methode? Ook is gekeken naar zaken als de diversiteit van ontwikkelvragen, de betrokkenheid van ouders, de rol van gemeenten en het commitment van andere betrokken partijen. Daarnaast is de keuze gebaseerd op de spreiding en de grootte van de inspiratieregio’s.


Blijven leren, innoveren en inspireren 

In Almere werken het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere, JGZ Almere, scholen en schoolbesturen, jeugdhulp en de gemeente al veelvuldig samen. Vanuit één visie en gedeelde doelen zetten we ons in voor samenhangende hulp aan kinderen en gezinnen. Dit uit zich onder andere in gezamenlijke projecten voor laagdrempelige hulp op school en in de wijken. Almere wil gezamenlijk blijven leren, innoveren en inspireren. We zien hierbij veel kansen in de uitwisseling met andere regio’s. Gezamenlijke vraagstukken om de komende tijd verder uit te diepen zijn bijvoorbeeld: hoe komen we tot een intensievere rol van en samenwerking met ouders? Hoe werken we nog meer preventief op de voorschool en in het reguliere onderwijs, zodat we instroom voorkomen in het speciaal (basis)onderwijs en de zwaardere jeugdhulp? En hoe voorkomen we dat de financiële omstandigheden effectieve hulp aan kinderen en ouders te veel onder druk zetten?


Officiële aftrap en vervolg 

Op 31 oktober 2019 presenteren Almere en de andere inspiratieregio’s zich tijdens de conferentie Onderwijs Jeugd. Deze conferentie vindt plaats in hotel Van der Valk in Veenendaal. Alle inspiratieregio’s maken vanaf die datum onderdeel uit van het lerend netwerk Met Andere Ogen. Verder kan iedereen die zich inzet in het werkveld onderwijs-zorg-jeugd zich aanmelden als aandeelhouder via metandereogen@onderwijsjeugd.nl. Voor het hele netwerk vinden de komende tijd de volgende activiteiten plaats:


  • een bijeenkomst voor alle aandeelhouders op 12 december (ochtend incl. lunch). 
  • het delen van opgedane kennis en kunde van de inspiratieregio’s, onder andere via een landelijk digitaal netwerk en een toolbox met contactgegevens van experts en nuttige kennis.
  • communities of practise: verdieping op inhoudelijke thema’s met een vaste groep (bijvoorbeeld: hoe organiseren we duurzame onderwijs-zorgarrangementen en hoe geven we preventie het meest effectief vorm?).

Onze Ambassadeurs