Geleideschool traint in Almere

Geschreven door Nicole Brandenburg

Grote kans dat je binnenkort getuigen bent van een training voor blinde geleiden honden! Geleideschool Herman Jansen fokt namelijk honden, en traint ze onder andere in Almere. 


De trainingen vinden ook plaats in Den Haag, Roosendaal en Drachten. De honden blijven in hun eerste jaar bij een gastgezin. 


Wanneer de honden 7 weken oud zijn gaan ze naar hun gastgezin. Wekelijks krijgen zij hun basistrainingen om blindengeleidehond te worden. De puppy's leren onder andere om over te steken, om trap te lopen en om met de lift te gaan. Ook word er geleerd hoe zij met het openbaar vervoer moeten. 

De hond wordt als eigenlijk de 'ogen van de eigenaar', dus alles moet goed geoefend worden. De hond mag ook nergens bang voor zijn, dus er wordt veel in drukke steden geoefend. Thuis kan het gastgezin verder gaan met oefeningen voor bijvoorbeeld te volgende les. 

Het trainen gebeurd in groepsvorm. Een cursist verteld dat dit erg goed gaat, en ze op deze manier ook leren van fouten die anderen misschien maken. Tijdens de training is er ook een koffiepauze waarin de cursisten vragen kunnen stellen aan de trainer. Ook is het fijn om contact te maken met de andere mensen die hetzelfde doen, namelijk een hond trainen voor blindengeleidehond. 

Ook is het fijn dat de honden overal worden binnengelaten. Denk bijvoorbeeld aan bussen en winkels. Normale honden mogen over het algemeen niet ergens naar binnen, maar zodra het bekend is dat het om een blindengeleidehond gaat mogen ze vaak naar binnen. 

Wat mensen vaak wel tegen houdt om honden te trainen is het feit dat de hond na een jaar weer weggaat. Je kan de hond niet zelf houden natuurlijk, en dat vinden mensen vaak lastig. Je bent toch een jaar bezig geweest met de honden trainen, en bouwt toch een band op. Een van de cursisten legt uit da het lastig blijft, maar dat je het wel voor een goed doel doet. De hond komt namelijk terecht bij iemand die het hard nodig heeft, en dat is ook weer mooi. 


11 mei heeft geleidehondenschool Herman Jansen een open dag in Almere. Deze dag duurt van 11:00 tot 16:00. Je kunt je opgeven via info@hondentrainer.nl. Meer informatie staat op de website (Klik!). 


Onze krant nog niet ontvangen?