Heb jij vannacht de klok een uur terug gedraaid?

Geschreven door Redactie

In de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober is de wintertijd weer ingegaan. Dat betekent dat je vanochtend één uur langer kon slapen.

De wintertijd is eigenlijk de 'echte' tijd , de Zomertijd is later bedacht. De Brit William Willet stelde in 1907 voor om een Zomertijd in te voeren. Het duurde echter tot in de Eerste Wereldoorlog voordat de Zomertijd ook daadwerkelijk werd ingevoerd door de Duitsers in 1916. Ook in Nederland werd de Zomertijd gebruikt tot 1943, waarna deze weer werd afgeschaft. In 1977 werd de Zomertijd opnieuw ingevoerd in Nederland. de Zomertijd duurt zeven maanden en de Wintertijd duurt vijf maanden. 

Waarom is er Zomertijd?

De zomertijd is ingevoerd om energie te besparen. In de jaren '70 vond er een grote oliecrisis plaats in de wereld. Omdat het in de zomer vroeg licht wordt gaat er veel daglicht verloren. Wanneer je de klok echter een uur vooruit zet in het s'avonds langer licht. Door meer gebruik te kunnen maken van het daglicht wordt er minder energie gebruikt. 

Hoeveel landen maken gebruik van de Zomertijd?

In totaal zijn er 70 landen in de wereld die het onderscheid maken tussen Zomer- en Wintertijd. Hierbij doen in ieder geval alle Europese landen mee. In de Europese Unie vind de Zomertijd plaats op de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. 

In de nacht van 26 oktober op 27 oktober om 03:00 uur ging de klok een uur achteruit, naar 02:00 uur. 

Onze Ambassadeurs