Hoogste startsalaris technische bedrijfskunde

Geschreven door Redactie

Voor hbo-studenten levert een studie technische bedrijfskunde het hoogste brutostartsalaris op. Gemiddeld beginnen afgestudeerden met 2.740 euro per maand, blijkt maandag uit de keuzegids hbo.

Ook andere technische studies scoren als het gaat om startsalarissen onder voormalige hbo-studenten hoog.

Zo wordt bijvoorbeeld na een studie elektrotechniek gemiddeld gestart met een salaris van 2.730 euro per maand. Ook leveren mondzorgkunde, logistiek, verkeer en ICT gemiddeld een hoog startsalaris op.

Het gaat in de cijfers om het salaris op basis van de daadwerkelijk gewerkte uren. Zo wordt er bijvoorbeeld in sommige beroepen niet vaak fulltime gewerkt, waardoor het startsalaris lager uitvalt. Bij sommige banen zorgen toeslagen ervoor dat het salaris ook een stuk hoger uitvalt, zoals bij verloskundigen.

Gemiddeld leveren creatievere opleidingen een lager startsalaris op. Iemand die creatieve therapie heeft gedaan start bijvoorbeeld met een salaris van 1.680 euro.

Met deze opleiding is de kans om een baan te vinden ook relatief laag. Onder oud-studenten creatieve therapie is de werkloosheid met 15,7 procent na anderhalf jaar het grootst. Ook scoren bestuurskunde, toegepaste wiskunde en theater & dans relatief hoog qua werkloosheid.


Onze Ambassadeurs