Eis van vier jaar cel tegen supermarktovervaller

Geschreven door Redactie

Het openbaar ministerie in Lelystad heeft vier jaar gevangenisstraf geëist tegen een 26-jarige man uit Almere die verdacht wordt van twee gewapende overvallen.

Hij zou dat gedaan hebben op supermarkten in zijn woonplaats in 2017. 

Tegen een man die verdacht wordt van medeplichtigheid is 180 jaar werkstraf en voorwaardelijke jeugddetentie geëist. Hij was minderjarig toen de overvallen gepleegd werden. 

Het ging om zeer heftige overvallen volgens de aanklager. In beide gevallen drongen meerdere gemaskerde en gewapende mannen de winkel in. Ze schreeuwden dat het een overval was, en dat iedereen moest bukken. Medewerkers aan de kassa of de informatiebalie werd bevolen de kassa open te maken. Daarbij werd een Uzi of pistool op ze gericht werd. 

Bij de Jumbo in de Waterwijk op 17 december 2017 waren vier daders betrokken. Ze gingen ervandoor met ruim drieduizend euro en sloffen sigaretten. Bij een AH in Almere Haven mislukte de overval. Die werd twee dagen later gepleegd door drie mannen. De politie was gewaarschuwd toen de overvallers nog binnen waren, maar ze wisten zonder buit te vluchten. 

Gepakt door hard rijden 

Het is een moeilijke zaak geweest voor de politie, mede omdat de daders zo goed vermomd waren. De oudste verdachte is al enkele dagen na de overvallen aangehouden. Hij trok de aandacht door hard te rijden en is na een achtervolging gepakt. De auto waarin hij zat bleek gestolen en is vermoedelijk gebruikt als vluchtauto bij de tweede overval. Via de auto, kwamen ook twee andere verdachten in beeld. 

Na een uitzending van Opsporing Verzocht in september 2018 is nog een vierde verdachte in beeld gekomen. De zaak tegen twee van de vier is geseponeerd, omdat er te weinig bewijs was. 

Vijfduizend euro 

Drie medewerkers van de supermarkten hebben smartengeld gevraagd van twee- tot vijfduizend euro. Een van hen vertelde in de rechtbank over de enorme angst die ze heeft gevoeld. Na de overval durfde ze niet meer alleen naar school of over straat. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Onze Ambassadeurs