'Speelgoed konvooi' voor kinderen in arme landen

Geschreven door Redactie

Tien Almeerse basisscholen vullen schoenendozen met cadeautjes voor kinderen in Oost-Europa.

Dat doen ze op initiatief van de 41Club Almere 155. Leden Xander Terpstra en Allard Lith gaan later deze maand met zo'n 500 ingepakte schoenendozen naar Roemenië, Oekraïne, Moldavië en Bulgarije.  

Terpstra en Lith sluiten aan bij een groot Duits initiatief, het Weihnachtspäckchenconvoi (Kerstcadeau Konvooi). In totaal gaan 50 vrachtwagens met zo'n 150.000 cadeaus naar Oost-Europa om kinderen in ziekenhuizen, kindertehuizen, scholen en kinderopvangcentra met kerst cadeaus te kunnen geven.  

"Het is weliswaar Europa, maar kinderen in landen zoals Moldavië wonen in achtergebleven gebieden. Waar kinderen gewoon in de decembermaand eigenlijk weinig te vieren hebben", vertelt Terpstra. Daarom willen ze de kinderen op deze manier helpen.  

De Buitenburcht 

Leerlingen van basisschool de Buitenburcht in Almere Buiten hebben bijna 100 pakketten samengesteld. Daar zit speelgoed in, maar ook bijvoorbeeld douchespullen. "Shampoo, tandpasta, tandenborstel", vertelt Beaudien de Jonge uit groep 7. "Wij hebben heel veel spullen in Nederland. Voor de kinderen daar hebben we nog wel spullen die we niet meer gebruiken." Niet alleen gebruikte spullen zitten in de schoenendozen, maar ook nieuw speelgoed.  

Tobias Haiber, ook uit groep 7, vindt het niet gek om speelgoed weg te geven. "Het zou ook gewoon heel erg aardig zijn om speelgoed naar andere kinderen te sturen. Jij hebt misschien wel veel, maar zij niet." 

Via Facebook laten Terpstra en Lith weten hoe de reis gaat. 

Onze Ambassadeurs