Solo-expositie Mariska Karto vele malen relevanter dan huidige controverse van de pieten-discussie

Geschreven door Redactie

Anita Neve Galerie is bijzonder blij en trots dat zij Mariska Karto in Nederland mag vertegenwoordigen.

Op zaterdag 30 november a.s. om 17.00 uur zal de opening zijn van de eerste Nederlandse solo-expositie van deze internationaal gelauwerde en getalenteerd kunstenares. Mariska zal tijdens de opening aanwezig zijn. 

 

Of het nu gaat om de afbeelding van een enkel model of een ontworpen stad op een bergrug, de fine art fotografie van Mariska Karto laat zich niet eenvoudig omschrijven. De titel van de expositie ‘More than words’ dekt de lading van haar werk dan ook bijzonder goed. De kijker zal geroerd worden, uitgenodigd om mee te gaan op reis. Deels een eigen reis, deels een reis door het landschap van Mariska’s brein. 

 

Want terwijl de discussie in Nederland gaat over de controverse van het Sinterklaasfeest, is de waarheid van Mariska’s werk vele male relevanter in het licht van ons eigen geschiedenis. Het heeft haar gevormd en toont de bijzondere veelzijdigheid van haar brein. 

 

Zelf geboren in Suriname, Zuid-Amerika, komt de familie van haar moeder’s kant uit Indonesië, Azië. Haar vaders kant is - door het koloniale verleden - een mix van verschillende roots; met Latijns-Amerikaanse invloeden en een Nederlandse grootmoeder. Als een jong meisje was Mariska altijd al gefascineerd door geschiedenis en Europese kunst van de oude meesters. De dualiteit die hiermee gepaard gaat, is dan ook alom aanwezig in haar werk. De invloeden van haar achtergrond hebben een doorlopende invloed op haar werk. Haar kunst definieert wie zij is. 

  

De smeltkroes van culturen die haar vormden, bleek een unieke voedingsbodem om haar in artistieke zin te laten volgroeien tot wat ze nu is. Veelzijdig en volstrekt uniek produceerde Mariska wat ze zelf noemt haar hyper-collages en iedere keer legde het resultaat van haar werk een extra laag over haar innerlijke kunstkern. Van hyper-collages naar modelfotografie om steeds weer die ingewikkelde kern te voeden. Tot wasdom te laten komen. Steeds weer zoekend naar antwoorden, ingegeven door haar innerlijke stem, haar eigen ik. 

  

Inmiddels is Mariska Karto’s stijl uit duizenden te herkennen en heeft ze bijgedragen aan de vormgeving van de kunststroom die we kennen als fine art fotografie. Een periode van meer dan honderd jaar, die teruggrijpt en vooruitkijkt, maar bovenal boeit, wordt in Mariska’s werk samengevat en laat zien wie zij écht is. 

  

Event: More than Words - solo expositie Mariska Karto 

Locatie: Anita Neve Galerie 

Adres: Marktstraat 22 

Opening: Zaterdag 30 november 17.00 - 19.00 uur 

Looptijd: tot 11 januari 2020 

Entree en parkeren: gratis 

  

Liefhebbers van kunst en fotografie zijn welkom in de Marktstraat 22 in Almere-Haven. De galerie is geopend op donderdag t/m zaterdag en op afspraak.  

  

Meer informatie op www.anitanevegalerie.nl 

Foto:  Onder meer dit werk 'In dreams I talk to you’ van Mariska Karto is tijdens de expositie in zeer gelimiteerde oplage te verkrijgen. 


Onze Ambassadeurs