Boeren willen protesteren op 'alle op- en afritten' van de snelweg

Geschreven door Redactie

Flevolandse boeren gaan vandaag tussen 12.30 en 14.00 uur actievoeren langs de snelwegen A6 en A27.

"Als het aan ons ligt, gaan we bij alle op- en afritten staan", zegt een woordvoerder van Farmers Defence Force tegen Omroep Flevoland. "Het is niet de bedoeling de weg te blokkeren, maar om de tractoren op de vluchtstrook te parkeren." 

Aanleiding voor de nieuwe protestactie is een eerste gesprek van dertien landbouworganisaties die verenigd zijn in het Landbouwcollectief, met minister Schouten van Landbouw. Dit gesprek staat voor maandag op de agenda. Sita van Kempenaar van Farmers Defence Force en Dutch Dairymen Board zegt dat het van groot belang is dat boeren maandag in het hele land zichtbaar zijn op de op- en afritten. "Deze kracht, deze eendracht, zullen we vol moeten houden om ons doel te bereiken. Als we nu zwakte laten zien, zal het kabinet daar direct misbruik van maken".

De aangekondigde 'snelweg-actie' is inmiddels het zoveelste protest van boze boeren. Vorige maand trokken ze op naar het provinciehuis in Lelystad, om daar te eisen dat nieuwe provinciale regels voor het stikstofbeleid werden ingetrokken. Ook protesteerden de boeren bij het RIVM in De Bilt en verschillende keren op het Malieveld in Den Haag.  

Boeren zijn onder meer boos dat er voor stikstofregels zo veel naar boeren wordt gekeken. "Alles dat met infrastructuur, spoorwegen, vaarwegen, luchtvaart en woningbouw te maken heeft blijft buiten schot, waarmee de gevoelens dat de agrarische sector in het stikstofdossier wordt geslachtofferd, worden bevestigd" aldus LTO Noord in een eerdere brandbrief.

Onze Ambassadeurs