Politie heeft minder tijd voor straatroven door Formule 1 en Vuelta

Geschreven door Redactie

De politie in Almere heeft minder tijd voor straatroven, woninginbraken en overvallen in de stad.

Dat komt omdat de politiecapaciteit onder druk staat.  

Burgemeester Franc Weerwind maakt zich daar zorgen over. Zeker als volgend jaar grote landelijke evenementen een zware wissel trekken op alle politie-eenheden. Het gaat onder meer om de start van de Vuelta in Utrecht, de Formule 1 in Zandvoort, het songfestival in Rotterdam en het Europees Voetbalkampioenschap. 

Deze extra inzet komt bovenop de uitstroom van agenten die met pensioen gaan en de agenten die nodig zijn voor bewaking. Ook is extra beveiliging nodig in Amsterdam, na de moord op advocaat Derk Wiersum. Er wordt bekeken hoe de beschikbare politiecapaciteit het beste kan worden ingezet. Weerwind moet hier samen met zijn collega's in Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie keuzes in maken.  

Komt de noodhulp in het gedrang?  

De politie geeft aan dat zij door het tekort minder tijd kan besteden aan 'high impact crimes', omdat agenten moeten meedraaien in het reguliere rooster. "Wat betreft de opsporingstaak is het werkaanbod groter dan de beschikbare capaciteit en moet er samen met OM verregaander worden geprioriteerd", zegt de politie hierover. Wel benadrukt de politie dat bij behoefte aan noodhulp, inwoners van de stad altijd kunnen rekenen op het korps.  

De burgemeester luidt de noodklok en roept politieke partijen in de gemeenteraad op om de problematiek onder de aandacht te brengen van de landelijke politieke partijen. Het probleem met de politiecapaciteit speelt namelijk bij alle politiekorpsen in Nederland.

Onze Ambassadeurs