Bussen van Keolis rijden vaak door rood

Geschreven door Redactie

Bussen van vervoersmaatschappij Keolis in Almere rijden geregeld door rood.

Dat vertellen verschillende inwoners aan Omroep Flevoland. Op verschillende foto's en filmpjes die inwoners hebben gemaakt, is ook te zien dat kleine voertuigen van Keolis het rood licht negeren. 

Inwoner Edgar Westerhoff ergert zich groen en geel aan het gedrag van de chauffeurs van Keolis. "Ik heb wel twintig tot dertig filmpjes en foto's. Die heb ik gestuurd naar de busmaatschappij. En dan denk je van nou, 'na driekwart jaar zal het wel een keer stoppen'. In tegendeel, het blijft gewoon doorgaan". Westerhoff zegt ook de politie op de hoogte te hebben gesteld van de gevaarlijke situaties. "Maar die kunnen niets doen omdat zij geen heterdaad hebben". Ook Marcel Kolder spreekt van gevaarlijke situaties. "We hebben dit jaar drie keer meegemaakt dat de bussen door rood rijden".  

Almere heeft een aparte busbaan door de hele stad aangelegd. Bij elke kruising staan verkeerslichten. Die werken met een transponder. Het licht springt meteen op rood wanneer een voertuig op de busbaan de verkeerslichten voorbij is gereden. Als een ander voertuig daar dicht op rijdt, kan het zijn dat de chauffeur door rood rijdt. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Volgens Keolis is het niet de bedoeling dat de bussen van het bedrijf door rood rijden. "Wij gaan onze medewerkers daar extra instructies over geven", zegt een woordvoerder. "Die instructies krijgen ze al, maar blijkbaar is niet iedereen daarvan op de hoogte". De busmaatschappij zegt dat het ook zou kunnen dat de instructies niet door iedereen worden nageleefd.

Onze Ambassadeurs