Flevoland telt meeste vrouwelijke criminelen
Flevoland is koploper in Nederland als het gaat om het percentage vrouwelijke verdachten in de criminaliteitscijfers.
Landelijk gezien was in 2018 17,8 procent van de verdachten vrouwelijk. In Flevoland ging het om ruim 21 procent. Dat blijkt uit cijfers van de politie, opgevraagd door LocalFocus.
Volgens criminoloog Anne-Marie Slotboom speelt de demografische samenstelling van het relatief jonge Flevoland een rol bij deze cijfers. ''Dan wonen er relatief meer jonge vrouwen dan in andere provincies en we weten dat de meeste criminaliteit door jongeren en jongvolwassen gepleegd wordt. Verder zou het kunnen dat de politie aan bepaalde delicten prioriteit geeft, maar daar heb ik geen zicht op.''
Op gemeentelijk niveau loopt Dronten voorop. Daar was 23 procent van de verdachten vrouwelijk. Almere en Lelystad zaten daar vlak achter met beide ruim 22 procent vrouwelijke misdadigers. Zeewolde staat binnen de provincie onderaan met 14,9 procent vrouwelijke verdachten.
De verdeling van mannelijke en vrouwelijke verdachten verschilt per soort misdaad. Bij zorg- en uitkeringsfraude gaan mannen en vrouwen redelijk gelijk op. Voor geweldsdelicten worden het vaakst mannen aangehouden. Voor moord en doodslag bijvoorbeeld, is een op de tien verdachten een vrouw. Bij overvallen is in 9 procent van de gevallen een vrouw betrokken. Voor straatroven wordt in 5 procent van de gevallen een vrouw aangehouden. Bij winkeldiefstallen is het aandeel van vrouwelijke verdachten wel groter: in vier van de tien gevallen wordt daar een vrouw voor opgepakt.
Het gaat bij deze cijfers om "unieke" verdachten. Als iemand in één kalenderjaar van meerdere misdrijven verdacht werd, werd diegene toch maar één keer meegeteld.
Onder 'verdachte' verstaat de politie in dit geval iemand die ter veroordeling is doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.