Celstraffen voor voorbereiden overval op drugsdealer

Geschreven door Redactie

Vier van zes verdachten uit Almere, Diemen en Enschede zijn vrijdag tot celstraffen veroordeeld voor het voorbereiden van een gewapende overval op een drugsdealer in Hoogeveen. Ze wisten echter niet dat ze in een opzetje van de politie waren gestonken.

De politie kreeg in 2018 anonieme tips over de handel in vuurwapens door een 29-jarige man in Almere. Undercoveragenten raakten in een poolcentrum in Almere bevriend met hem. Ze leerden vervolgens dat deze man overvallen zou plegen in politie-uniformen. De volgende stap was om hem daadwerkelijk zo ver te krijgen een overval in politie-uniform te plegen. Dus werd het scenario bedacht dat de man een Engelse drugsdealer die zou landen op het vliegveld in Hoogeveen moest beroven. Het moest lijken op een inbeslagname door de politie. De verdachte haalde kompanen erbij en met zijn vieren werden ze op 19 oktober vorig jaar bij een tankstation net buiten Hoogeveen aangehouden. In de bus lagen politie-uniformen en wapens. 

De man uit Almere kreeg de hoogste straf: drie jaar en drie maanden cel. Dat is niet alleen voor de voorbereiding op de afpersing, maar ook voor wapenbezit en bezit van gestolen goederen. Tegen hem was 4,5 jaar cel geëist. De rechtbank kwam lager uit mede omdat de politie beelden uit het poolcentrum kwijtraakte. De advocaat van de verdachte denkt dat die beelden bewust gewist zijn. Hierdoor is er mogelijk ontlastend materiaal verloren gegaan.

Andere verdachten kregen twee jaar, één jaar, een kreeg vier maanden cel en een van hen een boete van 550 euro. De zesde verdachte werd vrijgesproken.


Onze Ambassadeurs