Weer verdachte valsemunterij vrijgelaten

Geschreven door Redactie

De rechtbank heeft opnieuw een verdachte van valsemunterij op vrije voeten gesteld.

De 24-jarige Almeerder wordt ervan verdacht samen met anderen geld vervalst te hebben.

In totaal zijn negen Almeerders aangehouden in de zaak. Zes andere waren eerder al vrijgelaten.  

De 24-jarige werd vrijdag tijdens een tweede regiezitting geschorst uit de voorlopige hechtenis. Tijdens de zitting werd ook bekend wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt. Dat gebeurt op 10 maart. De rechtbank trekt waarschijnlijk meerdere dagen uit voor de zaak. Voor die tijd worden de verdachten nog gehoord als getuigen in elkaars strafzaken. 

Valse bankbiljetten 

De negen Almeerse verdachten zijn begin dit jaar opgepakt naar aanleiding van een groot onderzoek van Europol, de Marechaussee en de Nederlandsche Bank. De mannen worden beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie die valse bankbiljetten produceert, verhandelt en verspreidt. Ze zouden tussen 2016 en 2019 bankbiljetten van 20 en 50 euro hebben vervalst. 

De officier van justitie gaat er vanuit dat de organisatie vele tonnen heeft verdiend met het drukken van de valse biljetten. Bij de aanhoudingen in januari werd voor meer dan 200.000 euro aan vervalst geld in beslag genomen. Voor alle verdachten loopt er naast de strafzaak ook een financieel onderzoek om te bepalen hoeveel de verdachten aan de handel hebben verdiend. 

De twee mannen die nog vastzitten zijn 23 en 27 jaar oud. Volgens de Officier van Justitie zijn ze eerder voor een soortgelijk delict zijn veroordeeld.

Onze Ambassadeurs