Alle hens aan dek voor ziekenhuis in aanpak RS-virus

Geschreven door Redactie

Het Almeerse Flevoziekenhuis heeft voor het komende half jaar afspraken gemaakt met tien ziekenhuizen in Noord-Holland, om capaciteitsproblemen op te vangen.

Het is extra druk omdat veel kinderen ziek zijn door het RS-virus. De jonge kinderen moeten soms worden opgenomen op de Kinder-IC. 

De drukte wordt in Almere deels veroorzaakt door het aantal zieke kinderen. Daarnaast vangt het ziekenhuis sinds een jaar meer patiënten uit Lelystad op, en is er nog steeds een tekort aan kinderverpleegkundigen. Het risico bestaat dat geplande operaties uitgesteld of afgezegd moeten worden. Op dit moment is dat nog niet het geval.

Wat doet het RS-virus? 

Het virus heeft vooral grote impact op jonge baby's. Zij kunnen flink benauwd worden door een longonsteking of foor een ontsteking aan de kleine luchtwegen. Het virus komt vooral in de winter voor. Symptomen zijn koorts, een piepende en snelle ademhaling, sufheid en de neusvleugels die opvallend meebewegen bij het ademhalen. 

Als de toestroom van zieke kinderen te groot wordt, maken de ziekenhuizen bedden vrij die bedoeld zijn voor kinderen die een geplande behandeling moeten ondergaan. Verder is er een website ontwikkeld, die de ziekenhuizen en ambulancediensten inzicht geeft waar er in de regio een plek vrij is. Op die manier kant een ziek kind daarnaartoe gebracht worden. 

 

Ook hebben de ziekenhuizen afgesproken dat hun eigen Eerste Hulp-afdelingen de kinderen uit de eigen omgeving zelf opvangen en beoordelen. Ook wanneer er geen bed vrij is in dat ziekenhuis. Na beoordeling kan een kind dan mogelijk naar huis, of worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis. 

 

De elf samenwerkende ziekenhuizen zijn: Ziekenhuis Amstelland, BovenIJ ziekenhuis, Dijklander Ziekenhuis, Flevoziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep, OLVG, Rode Kruis Ziekenhuis, Spaarne Gasthuis, Tergooi, Zaans Medisch Centrum en Amsterdam UMC.

Onze Ambassadeurs