3e wereldoorlog? Nederland is er bang voor

Geschreven door Redactie

Er is best wel wat angst dat ons land in oorlog met Iran wordt gezogen onder de Nederlanders. 

Bijna drie kwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran. Er zijn zelf mensen die bang zijn dat er een nieuwe grote oorlog uitbreekt, dit is namelijk de helft.  

Dit zijn cijfers uit het onderzoek van Wat vindt Nederland. dit onderzoek is afgenomen bij ruim 3000 mensen. Vrouwen hebben meer angst voor de spanningen in het Midden-Oosten dan mannen. Bij de vrouwen is dit namelijk 82 procent en bij mannen 63 procent. Hiervan is bijna twee derde van de vrouwen bang voor een nieuwe oorlog. Bij de mannen hebben iets minder dan de helft hier angst voor.  

Al deze spanningen komen doordat de Amerikanen vrijdag een raketaanval uitvoerden op de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hierbij kwam de Iraanse generaal Qassem Soulimani om het leven. Afgelopen woensdag vuurden Iran rakketen af op Amerikaanse doelen in Irak.   

Meer aanvallen worden niet uitgesloten. Dat verteld de hoofdleider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei. De Amerikaanse president, Donald Trump, zegt dat de Verenigde Staten geen nieuwe militaire acties zullen ondernemen.  

Veel Nederlanders zijn ook bang dat Nederland door de Amerikanen de eventuele oorlog ingetrokken wordt. Zes op de tien ondervraagde zegt hier bang voor te zijn. 

Onze Ambassadeurs