Aandacht gevraagd voor onopgeloste moorden met film en wandeltochten
Nabestaanden van geweldslachtoffers van wie de zaak nooit is opgelost, gaan nog meer aandacht vragen voor hun overleden familielid.
Dat doen ze onder meer door middel van een filmpje dat getoond wordt op scholen en in gevangenissen. Daarmee hopen ze dat eventuele getuigen of de dader van zich laat horen. Dat zegt het Almeerse bestuurslid Wicky van der Meijs van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers tegen Omroep Flevoland.
Volgens Van der Meijs zijn er op dit moment veel te veel onopgeloste moorden in Nederland en ze wil daarom graag een signaal afgeven. Dit jaar wil ze twaalf wandeltochten organiseren, waarvan één in Flevoland. Deze zijn bedoeld voor nabestaanden om elkaar in informele sfeer te treffen.
Nieuw dit jaar is dat op de landelijke Dag Herdenken Geweldslachtoffers, op de derde zaterdag van september, alle nabestaanden van onopgeloste moorden wordt gevraagd naar het startpunt van de locatie te komen waar de dag georganiseerd wordt. Deze locatie is nu nog niet bekend. Voorafgaand aan de dag stellen nabestaanden van een onopgeloste moord zich op. Ze gaan zwijgend met een foto in de hand naast elkaar staan. Daarmee wordt symbolisch de vraag gesteld aan de zwijgende getuigen om het zwijgen te doorbreken. Daarna lopen ze met een groot lint door de straten waarop alle namen van slachtoffers staan.
Daarnaast wil Van der Meijs naar de gevangenis en naar scholen toe. "We hebben een filmpje gemaakt waarin wij gedetineerden willen aanspreken door ons gevoel. Door te laten zien waar wij elke dag na de moord mee te maken krijgen." Ze hoopt dat getuigen of daders zich daardoor alsnog zullen melden. Ook wil Van der Meijs graag bij scholen langs. "We zien dat tieners zich tegenwoordig bewapenen met messen. Door het filmpje willen we laten zien dat zij in een waas ook iets kunnen doen waar ze spijt van krijgen."
Het is niet de bedoeling dat het filmpje integraal op internet komt. "Het gaat om de context en het verhaal naast het filmpje dat erbij verteld moet worden", aldus Van der Meijs.
Ook de moeder van de vermoorde Esther Paul komt voor in het filmpje.
De Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers zet zich al jaren in voor nabestaanden van geweldslachtoffers. Volgens Van der Meijs zijn er nog heel veel nabestaanden die hun pijn mogelijk kunnen verzachten door in gesprek te gaan met lotgenoten. Ze roept daarom alle nabestaanden in Nederland op om zich aan te sluiten. "18 jaar geleden heb ik mijn vader verloren. Sinds 3 jaar ben ik in contact met nabestaanden en doordat ik in gesprek kan gaan is het dragen van mijn verdriet een stukje verlicht."
Vorig jaar werd er al een stille tocht gelopen met nabestaanden van slachtoffers op de Kemphaan in Almere.