Gemeente moest vijf keer ingrijpen bij geradicaliseerde jongeren

Geschreven door Redactie

Vijf Almeerse jongeren dreigden de afgelopen jaren hun radicale gedachtegoed om te zetten in actie.

Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Almere die bekend zijn gemaakt nadat Omroep Flevoland een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur.

De jongeren vormden een gevaar voor de nationale veiligheid. Ze zijn samen met hun families begeleid door verschillende hulpinstanties. In totaal waren de afgelopen vijf jaar tachtig Almeerders in beeld bij de gemeente als 'vermoedelijk radicaal'.

Volgens de gemeente is het bij alle vijf de jongeren gelukt om hen te helpen. Twee van hen dreigden uit te reizen naar Syrië maar door het inzetten van strafrechtelijke maatregelen en hulpverlening is het gelukt om hen te deradicaliseren. De anderen hadden sympathie voor het extreme gedachtegoed van IS. Zij kregen les over religie en werden begeleid bij hun persoonlijke problemen.

Sinds september 2015 zet de gemeente Almere actief in op het herkennen en voorkomen van radicalisering. Er werd een zogenoemd casusoverleg radicalisering opgericht. Hierin werken het Openbaar Ministerie, de politie, de landelijke veiligheidsdiensten, Raad voor de Kinderbescherming, reclassering en hulpverleners samen. Er zijn honderden trainingen gegeven aan leraren en hulpverleners. "Het resultaat is dat de alertheid bij de professionals is vergroot, vaak al in een vroeg stadium", aldus de gemeente Almere.

Van de in totaal tachtig gevallen waar het vermoeden bestond dat een Almeerder er radicaal gedachtegoed op na hield, was het in twee derde van de gevallen onterecht. "Denk aan Arabische tekens op screensavers van jongeren die werden aangezien voor ISIS symbolen." Ook bleek soms dat het vermoeden niet klopte, maar dat er wel andere problemen speelden die er voor zorgden dat de Almeerder verdacht gedrag vertoonde. 

De gemeente had bijvoorbeeld te maken met een jongere die licht verstandelijk beperkt was en eigenlijk niet ideologisch bevlogen maar wel beïnvloedbaar was. Hij zei dat hij naar Syrië wilde reizen maar hij wist eigenlijk niet eens waar het lag en wat het inhield. Deze jongen is begeleid door middel van dagbesteding en ondersteuning van de familie geholpen.

De gemeente Almere riep inwoners van de stad op om te mailen naar info@almere.nl als er een vermoeden bestond dat iemand radicaliseert. Maar daar werd volgens de gemeente geen gebruik van gemaakt. De meldingen kwamen meestal direct binnen bij de projectleider Veiligheid of vanuit verschillende hulporganisaties.

''Ondanks dat het kalifaat van IS uiteen is gevallen, blijft radicalisering een serieuze bedreiging voor de nationale veiligheid'', stelt de gemeente Almere. Er is daarom sinds kort een extra jongerenwerker bij de gemeente aan het werk die moet voorkomen dat jongeren radicaliseren. Als nieuw potentieel risico wordt links- en rechts-extremisme gezien.

Onze Ambassadeurs