Is uw werkplek eigenlijk wel veilig en verzekerd ??

Geschreven door Werkplek Management

Wist u dat er aan het toepassen van elektra bij werkplekken in kantooromgevingen regels van toepassing zijn ? 

Volgens de Arbowet is de werkgever verplicht om ervoor te zorgen dat medewerkers veilig kunnen werken. Voor elektrische installaties kan aan deze wet voldaan worden door te werken volgens de beschreven richtlijnen onder andere in de NEN1010 en de keuring NEN3140.

Werkplek-management als organisatie signaleert dat er vanuit verzekeraars meer en meer wordt ingezet op preventie van risico's op basis van NEN1010 (omvat het juist aansluiten van alle snoeren en kabels) omdat bij gebruik van verkeerde materialen in geval van brand minder of geen uitkering kan volgen door de verzekeraar.

Aan het gebruik van niet gecertificeerde stekkerblokken en niet conform NEN 1010 kabelen zit een verhoogd risico op brand. Daarnaast bestaat het reële risico niet verzekerd te zijn indien er brand uitbreekt en dit te herleiden valt naar de huidige situatie onder een bureau door een rechercheur van de verzekeraar.

Gebruik van ‘gewone’ stekkerblokken brengt kortsluitingsgevaar met zich mee. Deze stekkerblokken hebben geen brandbeveiliging en zullen bij kortsluiting geheel in brand vliegen. ‘Doorlussen’ van gewone stekkerblokken is een veel voorkomende manier om bureaus van stroom te voorzien. Dit is echter absoluut verboden.

Stroom en data mogen niet door elkaar!

Installaties en arbeidsmiddelen dienen regelmatig gecontroleerd/geïnspecteerd te worden. NEN3140 is de controle op de toepassing van NEN1010. Kantoormaterieel zoals computerapparatuur dienen conform NEN3140 om de 3 jaar gekeurd te worden.

Elektrische arbeidsmiddelen zijn bijvoorbeeld: haspels, verlengkabels, tafelcontactdozen, verlengsnoeren. Populair gezegd: alles waar een stekker aan zit, zowel 230 volt als 400 volt.

Herkent u ook een onveilige werkplek ? Losliggende kabels als 'spaghetti' op en onder de werkplek ? Dergelijke werkplekken zijn potentieel onveilig vanwege struikel- en brandgevaar. Daarnaast gaan kabels sneller stuk wat verlies van tijd, data en geld betekent.

Een goed en veilig bekabelde werkplek betekent;

  • Verminderde kans op brand
  • Voldoen aan de verzekeringsvoorwaarden
  • Verlies van data en functionele arbeid wordt vermeden bij storingen
  • Verbetering van de kwaliteit en prestaties van het netwerk en de randapparatuur
  • Een geordende overzichtelijke werkplek
  • Maximale benutting van de bureauoppervlakte
  • Verhuisbewegingen kunnen sneller en efficiënter plaatsvinden

Wilt u vrijblijvend weten of uw werkplekken veilig en verzekerd zijn ? Neem dan contact op voor een vrijblijvende analyse. Bel dan naar 0320-74 80 83 of 06 51 449 008 of mail naar info@werkplek-management.nl.

Onze Ambassadeurs