Bedrijven die WOZ-waarde aanvechten kosten miljoenen

Geschreven door Redactie

Gemeentes hebben vorig jaar een recordbedrag aan proceskosten betaald aan bedrijven die namens burgers bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

Het gaat vermoedelijk om meer dan 10 miljoen euro.

De vergoedingen lopen inmiddels zo hoog op, dat het systeem van bezwaar maken onder druk staat en dat ambtenaren het werk niet meer aan kunnen.  

Dat meldt RTL Nieuws. Dat sprak met zo'n 140 gemeenten, waaronder Almere. Voor burgers zijn de bedrijfjes die bezwaar maken gratis. Maar als een bezwaar gegrond is, moet de gemeente voor de proceskosten opdraaien. Die lopen soms op tot wel 1.500 euro.  

'Staat niet in verhouding' 

Volgens RTL Nieuws is zo'n 40 procent van de bezwaren gegrond, dus daarmee is het een lucratieve business voor de bedrijfjes die bezwaar maken. De gemeente Almere laakt de werkwijze van dit soort bedrijven "Het aantal uren werk van deze bedrijven staat niet in verhouding tot de vergoeding", zegt een woordvoerder.  

Want als een bezwaar gehonoreerd wordt, betekent dat vaak dat een inwoner van een gemeente enkele tientjes minder aan belasting hoeft te betalen. Dat staat in schril contrast met de gepeperde rekening die een gemeente vervolgens krijgt.  

Rekening gaat naar de burger 

Lokale overheden waarschuwen dat de proceskosten uiteindelijk worden doorberekend in de belastingen. Die zullen daardoor stijgen.

Onze Ambassadeurs