Meldpunt lerarentekort: tentamens uitgesteld
Bij het meldpunt van Omroep Flevoland om het lerarentekort in kaart te brengen, zijn bijna 60 meldingen binnengekomen.
Het meldpunt is sinds 6 januari open. Ook andere regionale omroepen en het landelijke meldpunt lerarentekortisnu.nl doen hieraan mee. In vergelijking met andere provincies, komen er relatief veel meldingen uit Flevoland. De helft van de Flevolandse meldingen komt uit Lelystad.
Eén van de meldingen ging over de TL-richting van het Aeres VMBO Lelystad. Vanwege het lerarentekort is een tentamen Engels uitgesteld. Niet alle stof was behandeld voor de dag van de toets, dus was uitstel de enige logische oplossing. "Als je een kind toetst, moeten ze wel de les hebben gehad.", zegt directeur Erik Wijtsma. Volgens hem komt het altijd wel weer goed, maar is het soms goed puzzelen.
Hogere werkdruk
De werkdruk is volgens Wijtsma toegenomen omdat veel leerlingen die anders op het speciaal onderwijs hadden gezeten, nu door het passend onderwijs op zijn school zitten. De leerkracht krijgt door de verandering veel meer extra verantwoordelijkheden, maar er is minder budget beschikbaar. Tien jaar geleden kreeg de school 17.000 euro voor een leerling uit het speciaal onderwijs. Nu is dat 7.000 euro voor een kind in dezelfde situatie.
Het lerarentekort houdt de directeur de hele dag bezig. Wijtsma verwacht niet dat er op korte termijn een oplossing is gevonden voor dit probleem. De druk op de docenten neemt toe. Wijtsma zegt veel collega's te zien die bezwijken onder de werkdruk.
Basisscholen
Naast de melding van het Aeres VMBO Lelystad kwamen er ook meldingen binnen van basisscholen, zoals De Heliotroop in Almere. De docent van groep 8 is daar langdurig ziek. Daarom is die groep verdeeld over andere klassen, zo bevestigt ook de Almeerse Scholen Groep.