Meer Halt-straffen in Almere, Dronten en Zeewolde

Geschreven door Redactie

Het aantal jongeren dat een Halt-straf opgelegd heeft gekregen, is vorig jaar in Almere, Dronten en Zeewolde toegenomen. De stijging in die gemeenten lag tussen de 9 en 42 procent. Halt richt zich op het voorkomen, bestrijden en straffen van jeugdcriminaliteit. Jongeren met een Halt-straf krijgen geen strafblad. 

Relatief gezien werden de meeste Halt-straffen uitgedeeld aan jongeren uit Lelystad en Zeewolde. Van elke 1000 jongeren kregen er ruim twintig een Halt-straf. Op Urk en in Noordoostpolder namen de straffen af. In Noordoostpolder halveerde het aantal Halt-straffen zelfs. In 2018 werden er nog 78 straffen opgelegd, vorig jaar kregen 30 jongeren een doorverwijzing naar Halt. 

Het aantal Halt-straffen dat in Nederland opgelegd is, is voor het eerst in jaren weer gestegen. Volgens Halt komt de toename van elf procent onder meer doordat jongeren die voor het eerst de fout in gaan steeds vaker naar Halt gestuurd, in plaats van dat ze vervolgd worden met het jeugdstrafrecht. Ook verwijzen buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) 'op structurele basis' minderjarigen door naar Halt in het geval van openbaar dronkenschap. 

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.