DE tuintips voor februari

Geschreven door Redactie

Zachte winter zorgt voor bloei! 

Het jaar is inmiddels in volle gang en dat zie je ook in de tuin terug.

Met het warme weer van afgelopen tijd zie je dat alles weer een beetje begint te groeien en soms ook bloeien. Hieronder vind je tips voor de maand Februari. 

- Tijdens de eerste maanden van het jaar is het verstandig om de vruchtbomen op te schonen. Verdroogde vruchten die nog in de vruchtbomen hangen kunnen worden verwijderd: dit zijn namelijk infectiebronnen. Ze kunnen schimmelsporen bevatten die later problemen geven. 

- Nog even en de zangvogels willen weer nestelen. Borstel de nestkastjes daarom nu nog even goed schoon van binnen en hang ze daarna weer op. 

- De mussen vreten aan de bloemen omdat daar veel vitaminen in zitten, die ze hard nodig hebben. Geef ze stukjes fruit (appel, peer enz.) om ze bij de bloemen weg te houden. 

- Februari, de beste tijd om bomen te rooien! Laat het rooien van grote bomen liever over aan de vakman/boomverzorger. Die heeft het juiste materiaal om de klus zonder schade uit te voeren. 

- Tijdens de temperatuursverhoging kun je starten met het inzaaien van de kale plekken in het gazon. 

- Wanneer er door regen grote plassen water blijven staan is het noodzakelijk om in actie te komen. Prik op deze plekken een aantal keren met een riek in de grond, het overtollige water zal hierdoor wegzakken. 

- Februari is een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Maak gebruik van schone potten en gebruik potgrond met klei. Door de klei wordt het water beter vastgehouden. 

- Wat extra kleur in de tuin breng je in februari snel aan door bloeiende Primula’s en Violen op tafel te zetten. Deze winterbloeiers kunnen behoorlijk wat kou verdragen. 

- Heb je een vijver? Let er tijdens eventuele vrieskou wel goed op dat het wateroppervlak plaatselijk openblijft. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kun je het ijs beter niet met een bijl openhakken. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken. 

- De vissen hebben deze maand nog steeds niet zo’n trek en hoeven bij temperaturen onder de 6 graden niet gevoerd te worden. 


Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.