'Verplichte vuurwerkvrije zones uitbreiden'

Geschreven door Redactie

Stichting Flevo-landschap wil het verplichte vuurwerkverbod in de Almeerse natuurgebieden volgend jaar uitbreiden. Natuurgebieden Pampushout, de Lepelaarsplassen en het Vaartbos waren dit jaar voor het eerst verplichte vuurwerkvrije zones. Het Flevo-landschap wilde dat vanwege het negatieve effect van vuurwerk op het welzijn van de dieren.  

Maar voor meer effect zouden ook voor omliggende woonwijken een vuurwerkverbod moeten gelden, aldus het Flevo-Landschap. Dat betekent volgens de natuurbeheerder dat in ieder geval heel Noorderplassen West en delen van Muziekwijk en Poort verplicht vuurwerkvrij moeten worden. Dit jaar gold het vuurwerkverbod alleen voor vijf wooneilanden in de Noorderplassen.  

Ook de omgeving van het Dierenasiel Almere was verplicht vuurwerkvrij. Volgens asielmedewerkers werd er in de omgeving tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk afgestoken. Toch waren de dieren in het asiel onrustig vanwege knallen verderop in de wijk. Het asiel pleit daarom volgend jaar voor een grotere zone: het hele bedrijventerrein de Vaart. 

Landelijk verbod op vuurwerk 

Eind januari besloot de landelijke overheid een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voor consumenten in te stellen. Dat gaat komende jaarwisseling al in. Dat betekent dat er alleen nog lichtvuurwerk als sierpotten, fonteinen en grondbloemen mogen worden afgestoken.  

Volgens de lokale SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks gaat dit verbod niet ver genoeg. De partijen willen een algeheel verbod op al het consumentenvuurwerk in de stad, dus ook op siervuurwerk. Het stadsbestuur zou moeten onderzoeken of er op één of meerdere plekken in de stad een laser- of droneshow kan worden georganiseerd. Deze motie wordt komende donderdag besproken in de gemeenteraad. Het stadsbestuur heeft al aangegeven dat het een centrale vuurwerkshow niet ziet zitten.  

Vrijwillige vuurwerkvrije zones 

Naast verplichte vuurwerkvrije zones waren er ook vier vrijwillige vuurwerkvrije zones. In de omgeving van drie Almeerse basisscholen en de manege in Almere Buiten werd gevraagd om geen vuurwerk af te steken. Alle initiatieven zijn blij met hoe de jaarwisseling is verlopen. Bij de drie basisscholen was veel minder schade aan het schoolgebouw en het schoolplein in vergelijking met voorgaande jaren. 

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.