Thuis in Haven: Samenwerken aan waardig oud worden in Almere Haven

Geschreven door Redactie

Almere heeft in vergelijking met de rest van Nederland een late maar sterke groei van senioren. In een aantal wijken neemt de komende jaren het aantal 65- plussers sterk toe. Almere Haven is één van die wijken. De netwerkcoalitie ‘Thuis in Haven’ bestaat uit maatschappelijk partners, actieve bewoners, bewonersorganisaties en de gemeente Almere. Samen wil de coalitie ervoor zorgen dat Almeerders in Almere Haven prettig, gezond en waardig ouder kunnen worden. 

De gemeente heeft in 2019 maatschappelijk partners, actieve bewoners en bewonersorganisaties uit Haven uitgenodigd om samen te bespreken wat er nodig is in de wijk. Zo is de basis gelegd voor de netwerkcoalitie ‘Thuis in Haven’. Binnen het netwerk wordt expertise gebundeld en wordt er samengewerkt aan de gezamenlijke opgave rondom vergrijzing. Op 30 januari 2020 was in de Sporthal in Haven de vierde bijeenkomst van ‘Thuis in Haven.’ Tijdens deze bijeenkomst zijn er bestaande en nieuwe initiatieven voor Haven gepresenteerd, zoals een digitaal vangnet, kleinschalig vervoer, respijtzorg, bestrijding van eenzaamheid en het Odensehuis. Netwerkpartners gaven aan of en hoe zij de initiatieven konden versterken door aan te haken. In 2020 worden deze initiatieven en samenwerkingen uitgevoerd.  

Meedoen in Haven?  

Bent u ook geïnteresseerd om aan te sluiten bij het netwerk? Nieuwe maatschappelijk partners, actieve bewoners en bewonersorganisaties uit Haven zijn nog altijd welkom om aan te sluiten. Zij kunnen zich aanmelden bij Hans Feddema (hfeddema@almere.nl).  

Start in Stad  

Ook in Almere Stad neemt de komende jaren het aantal 65- plussers toe. Binnenkort start de gemeente ook daar het gesprek over vergrijzing en de kansen en opgaven die dat met zich mee brengt. Actieve bewoners en organisaties uit Almere Stad die mee willen denken en mee willen werken kunnen een mail sturen aan Hans Feddema (hfeddema@almere.nl).  

(G)oud: Waardig oud worden in de wijk  

(G)oud is een van de opgaven van het college van B en W, en heeft als doel om ouderen waardig oud te laten worden in Almere. De groei van het aantal senioren in een wijk biedt kansen omdat senioren een belangrijke bijdrage aan de sociale kracht van een wijk kunnen geven. Tegelijkertijd brengt het een opgave met zich mee op het gebied van o.a. wonen, zorg en mobiliteit. Het is belangrijk dat ouderen regie kunnen houden over hun leven, een zinvolle invulling van hun tijd hebben en zoveel mogelijk gezond kunnen leven. Dit vraagt een gezamenlijke inzet van alle netwerkpartners.

Onze Ambassadeurs