Almere en Lelystad ondertekenen landelijk asbestakkoord

Geschreven door Redactie

Wethouder Hoek van de gemeente Almere en wethouder Van den Heuvel van Lelystad hebben maandag hun handtekening gezet onder de landelijke aanpak asbestdaken. Dat deden zij samen met minister Van Veldhoven en andere gemeenten, provincies en brancheverenigingen. Ook Almeerder David de Vreede heeft getekend. Hij is voorzitter van het Expertise Centrum Asbest & Vezels.  

Minister Van Veldhoven liet maandag weten dat de landelijke overheid 12 miljoen euro steekt in een fonds voor eigenaren van asbestdaken. Zij kunnen een lening krijgen om hun dak te laten verwijderen. Het is de bedoeling dat provincies en gemeenten dit fonds verder aanvullen. 

Lelystad heeft sinds 2016 een eigen fonds waar inwoners aanspraak op kunnen maken. Sinds die tijd hebben al ongeveer honderd Lelystedelingen van de regeling gebruik gemaakt. 

Lelystad telde in 2018 ruim 600 particuliere woningen met een asbestdak en Almere ruim 1700. In Noordoostpolder bevat 8 procent van het totale dakoppervlak mogelijk asbest. 

Uit een advies van de Gezondheidsraad uit 2010 bleek dat asbest gevaarlijker is dan voorheen werd gedacht, en dat asbestdaken de laatste grootste bron van asbestvezels zijn. Asbest is inmiddels al meer dan 25 jaar verboden. Asbest wordt niet meer gebruikt in nieuwe producten, maar werd vroeger veel gebruikt als bouwmateriaal. De gezondheidsschade van asbest kan groot zijn en longkanker veroorzaken. Nadat een voorstel om asbestdaken verplicht te verwijderen niet door de Eerste Kamer is gekomen, is besloten om met de partijen die dat wel willen samen op te trekken om zoveel en zo efficiënt mogelijk asbestdaken te verwijderen. 

Onze Ambassadeurs