'Lage inkomsten oorzaak ruzies taxichauffeurs'

Geschreven door Redactie

De ruzies tussen de Almeerse taxichauffeurs hebben vooral te maken met teruglopende inkomsten.

Dat zeggen meerdere chauffeurs tegen Omroep Flevoland. De chauffeurs zouden de laatste jaren steeds minder verdienen en dat heeft volgens hen onder meer te maken met de plek waar zij nu staan.

Twee taxichauffeurs zijn zaterdag met elkaar op de vuist gegaan onder station Almere Centrum. Eén van hen is bij de vechtpartij gewond geraakt. De ander werd opgepakt nadat hij een brandbare stof op zijn collega spoot en hem vervolgens in brand stak. Het slachtoffer raakte niet ernstig gewond. De dader is dinsdagmiddag vrijgelaten, hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling. Hij moet zich op 18 maart voor de rechter verantwoorden. Tot die tijd mag de verdachte zich niet laten zien op de taxistandplaats, zo zegt hij zelf.

Het komt volgens taxichauffeur Luciën Bakboord vaker voor dat taxichauffeurs ruzie met elkaar hebben. De chauffeurs moeten soms urenlang wachten voordat ze aan de beurt zijn voor een taxiritje. Dan lopen de frustraties volgens hem onderling nogal eens op. "Wij zijn hier weggestopt onder het station. Als je een taxi nodig hebt, dan moet je echt zoeken waar we staan. Heel veel mensen die Almere niet kennen, lopen vaak de verkeerde kant op".

Bakboord wil graag dat de taxistandplaats verplaatst wordt naar de andere kant van het station waar de bussen nu staan, zodat de taxi's zichtbaar zijn voor de reizigers. Ook wil hij dat taxichauffeurs gebruik mogen maken van de busbaan. Als ze op de busbaan mogen rijden, worden de ritten korter waardoor het aantrekkelijker wordt om een taxi te nemen.

In een reactie laat de gemeente weten niet te vinden dat de taxichauffeurs weggestopt worden: "Er is een zeer ruime en overzichtelijke taxistandplaats direct bij één van de uitgangen van het station Almere Centrum. En bij de Muntgarage is een taxistandplaats dicht bij de Grote Markt."

De huidige taxistandplaats gaat volgens de gemeente verdwijnen 

Volgens de gemeente is er bij de toekomstige herinrichting van het stationsgebied rekening gehouden met de taxichauffeurs. Er komt dan een nieuwe taxistandplaats aan de noordzijde van het station, naast de Martineztoren. De nieuwe plek is volgens de gemeente goed zichtbaar vanaf het station en meer in de buurt van de bussen.

Onze Ambassadeurs