Oud-wethouders over woningbouw: in de stad of op het weiland?

Geschreven door Job Kelder

Bouwen moet Almere vooral doen langs spoorwegen of in de buurt van stations en in het centrum.

Dat zegt oud-wethouder Tjeerd Herrema van Almere. Henk Mulder, die ook wethouder in Almere was, denkt juist dat grotere projecten zoals het plan voor woningbouw in Almere Pampus, aangegrepen moeten worden nu de Tweede Kamer zich daar ook over roert.

De oud-wethouders spraken dinsdagmiddag in de radio-uitzending van Dit is Flevoland naar aanleiding van het besluit van de Tweede Kamer dinsdag dat er versnelde woningbouw moet komen in Almere Pampus. 25.000 woningen moeten er komen, vanwege de enorme woningnood. Oud-wethouder Herrema ziet niet zoveel in die plannen. "Alleen een nieuw weiland volbouwen is verleidelijk en de gemakkelijkste weg". Hij ziet meer in bouwen op plekken waar al infrastructuur is. "Veel meer bouwen in de stad dat is goed voor de bedrijven en kost ook minder geld".

Zijn oud-collega Mulder is het daar niet mee eens. Hij denkt niet dat de woningnood met 'inbreiden', het bouwen in de stad, opgelost wordt. "Inbreiden betekent ook dat je in Almere in het groen gaat bouwen dat moet je niet doen".

Cruciaal bij de bouwplannen in Pampus is de aanleg van de IJmeerlijn. Een openbaar vervoersverbinding tussen Almere en Amsterdam. Maar vanuit Amsterdam wordt nog niets vernomen over het belang van de IJmeerlijn."Dat vind ik een veeg teken", zegt Herrema. Amsterdam heeft volgens de oud-wethouder gekozen voor andere prioriteiten. Het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol, een havenstad aan de westkant. "Amsterdam kijkt meer naar de ontwikkeling van de westkant dan naar de oostkant, naar Almere". 

Onze krant nog niet ontvangen?