OM eist cel voor vuurwerkhandelaren

Geschreven door Redactie

Voor het handelen in zwaar illegaal vuurwerk is tegen een 24-jarige man uit Almere 8 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

Een 28-jarige medeverdachte, ook uit Almere, hoorde 180 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf eisen.

Het OM benadrukte dat de verdachten levensgevaarlijk verboden knallers verhandelden, ondanks alle verboden en problemen die de samenleving heeft met vuurwerk. De verdachten sloegen het vuurwerk op in woningen in Almere en Lelystad.

De twee mannen werden 5 maanden geleden opgepakt, toen ze in Lelystad bij een flat een lading illegaal vuurwerk ophaalden. Een buurtbewoner tipte de politie dat een bewakingscamera werd afgedekt door de bestuurder van een transportbus.

In dat busje van de 28-jarige Almeerder lag 30 kilo vuurwerk. In diens woning vond de politie nog meer verboden knallers. De mannen werden voorwaardelijk vrijgelaten, maar 6 weken later werd de 24-jarige verdachte opnieuw opgepakt. Toen verkocht hij vuurwerk aan een undercover agent in Almere. De Almeerder vertelde hierover in de rechtbank dat hij van het laatste vuurwerk probeerde af te komen, omdat hij in geldnood zat.

De 24-jarige man werd toch weer vrijgelaten, maar onder nog strengere voorwaarden. Deze Almeerder omschreef zichzelf als een vuurwerkfanaat, net als zijn opa, die ook 'vuurwerkman' was. Maar de verdachte vertelde aan de rechtbank dat hij nu toch maar een andere hobby had gezocht.

De advocate van de hoofdverdachte vond een straf van 36 dagen, gelijk aan het voorarrest, voldoende.

De uitspraak is op 18 maart.

Onze Ambassadeurs