Maximumsnelheid snelwegen mogelijk al eerder omlaag

Geschreven door Redactie

Officieel gaat 16 maart de maximumsnelheid op snelwegen tussen 06.00 en 19.00 uur naar 100 kilometer per uur.

Toch loop je op de A6 en A27 eerder al kans op een boete als je harder rijdt. Rijkswaterstaat begint namelijk in de nacht van 12 op 13 maart al op verschillende wegen in Nederland met het neerzetten van nieuwe borden met de verlaagde snelheid. Het is niet bekend wanneer de Flevolandse snelwegen aan de beurt zijn.

Hoewel eerder ook gezegd werd dat de politie niet meteen de nieuwe snelheid zou gaan handhaven, heeft minister Grappenhaus van Justitie donderdag gezegd dat er geen oogje toegeknepen gaat worden. Als er 100 langs de weg staat, is dat ook echt de snelheid die geldt. De minister heeft wel beloofd dat er niet ineens extra gecontroleerd zal worden.

Rijkswaterstaat laat weten dat er geen specifieke planning is. Automobilisten moeten dus vanaf 12 maart al goed opletten welke borden er langs de weg staan. Tussen 19.00 en 06.00 uur worden de oude maximumsnelheden gehanteerd.

Het verlagen van de maximumsnelheid is onderdeel van verschillende maatregelen die Nederland neemt om de uitstoot van stikstof te verminderen. De commissie Remkes presenteerde in september een advies aan het kabinet over het terugdringen van de stikstofproblematiek. Ook op het gebied van de luchtvaart kwam er een adviesrapport. Daarin stond dat Lelystad Airport alleen open kan gaan als de uitstoot van stikstof door de luchtvaart omlaag gaat.

Onze Ambassadeurs