Almeerders leveren steeds meer medicijnafval in

Geschreven door Redactie

Steeds meer Almeerders leveren medicijnafval in. Zo werd er in de eerste helft van 2019 maar liefst 10.221 kg medicijnafval ingeleverd. Dat is een stijging van 32 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Medicijnafval bestaat uit medicijnresten en gebruikte naalden en spuiten. In opdracht van de gemeente Almere wordt het materiaal door een erkend verwerkingsbedrijf afgevoerd en vernietigd. Dit voorkomt dat medicijnresten terechtkomen in het milieu, bijvoorbeeld als ze doorgespoeld worden via het toilet. Medicijnresten kunnen door waterzuiveringen niet goed uit het water verwijderd worden, waardoor er stoffen in het oppervlaktewater komen en het leven van planten en dieren daar verstoren. Er wordt door het RIVM geschat dat er jaarlijks in Nederland 140 ton werkzame stof medicijnen in het oppervlaktewater terechtkomt. 

Zorggroep Almere, de gemeente Almere, Waterschap Zuiderzeeland en het Flevoziekenhuis sloegen in 2017 de handen ineen om watervervuiling door medicijnresten in Almere een halt toe te roepen. Zo zijn ze gestart met de campagne 'Oude medicijnen, lever ze in!' Almeerders kunnen hun oude medicijnen inleveren bij de openbare apotheken in Almere en de gemeente zorgt voor de afvoer en verwerking ervan.

Door het gebruik van posters en een speciale webpagina helpt een publiekscampagne de inwoners te wijzen op de mogelijkheden van het inleveren. Met goed resultaat. De hoeveelheid ingeleverde medicijnen blijft sinds de start van het gezamenlijke initiatief jaarlijks stijgen.Onze krant nog niet ontvangen?