Internationale Vrouwendag: 'Straatintimidatie aanpakken'
De straatintimidatie in Almere moet aangepakt worden. Dat zei wethouder Froukje de Jonge zondagmiddag in haar welkomstspeech op Internationale Vrouwendag in buurtcentrum Parkwijk.
Meer dan zestig vrouwen kwamen naar de bijeenkomst in het bomvolle zaaltje. Daar werden toespraken gehouden, maar er was ook ruimte voor zang, dans en muziek.
Volgens de wethouder voelen vooral veel jonge vrouwen zich niet vrij op straat in Almere. De Jonge: "Het lijkt erop dat het normaal is dat je nageroepen wordt." Voor een sisverbod, een verbod op het naroepen van vrouwen (zoals in Rotterdam), voelt ze niets. "Dit moeten we met elkaar aanpakken", vindt De Jonge. "Als je ziet dat een groep meiden nageroepen wordt, dan moet je daar wat van zeggen."
'Vrouwen mogen niet'
Voor veel vrouwen is 8 maart in Nederland nog steeds een belangrijke dag. "Vooral omdat er steeds meer mensen van buitenaf komen, die een andere cultuur hebben", merkt een oudere mevrouw op. "Ze geven geen hand of de vrouwen mogen niet naar een club van Nederlandse vrouwen."
Bezoekster Pari Asgari uit Iran herkent die beperking uit eigen ervaring: "Vrouwen in Iran willen democratie en vrijheid, maar dat kan niet." Ze is daarom blij dat ze in Nederland woont, zegt ze.
Subsidie Vrouw & Wijzer stopt
Uitgerekend op internationale vrouwendag, neemt trainingscentrum De Schoor afscheid van het project Vrouw & Wijzer, waar vrouwen geholpen worden aan een baan. De subsidie is gestopt, maar volgens Jet Blinker van het trainingscentrum gloort er hoop. Een aantal projecten krijgt gelukkig een vervolg via de participatiefabriek. Blinker: "Het is heel mooi om te zien dat anderen het stokje overnemen."