FvD wil opheldering over inspanningen voor marinierskazerne

Geschreven door Redactie

Forum voor Democratie in Flevoland wil weten of het provinciebestuur begin vorig jaar heeft meegewerkt aan een onderzoek naar potentiële locaties voor de landelijke marinierskazerne. Uit stukken van Defensie blijkt dat vorig jaar in totaal zestien locaties in Nederland op geschiktheid zijn beoordeeld. Vijf daarvan lijken volgens FvD in Flevoland te zijn. 

Volgens FvD heeft de verantwoordelijk gedeputeerde in december naar aanleiding van een motie beloofd om 'heel erg zijn best te gaan doen' om de mariniers naar Flevoland te halen. In januari van dit jaar zou de gedeputeerde hebben verteld dat de staatssecretaris hem welwillend heeft aangehoord. 

Forum voor Democratie constateert dat blijkbaar al ruim voor die tijd locaties zijn onderzocht, waaronder een vijftal in Flevoland. Forum wil weten of de provincie aan het onderzoek heeft meegewerkt en op welke manier dat is gebeurd. De partij vraagt om een feitenrelaas waaruit zou moeten blijken wat er allemaal is gebeurd in het kader van het onderzoek naar alternatieve locaties in Flevoland. 

Ook wil de partij weten waarom er niet meer is ingezet op het binnenhalen van de kazerne. In Zeeland was volgens FvD becijferd dat de komst van de kazerne daar 2000 banen en 28 miljoen euro aan inkomsten zou opleveren.  

Forum vraagt zich af waarom er in Flevoland geen locatie voor de kazerne te vinden was, terwijl de gedeputeerde onlangs tijdens de Statenvergadering heeft gezegd dat er in Flevoland snel 100.000 woningen kunnen worden gebouwd, zonder dat daar landbouwgrond voor hoeft te worden opgeofferd. 

Flevolandse locaties 

In totaal heeft Defensie zestien locaties in het land bekeken. Vijf daarvan moeten volgens FvD in Flevoland zijn. Zo wordt er gesproken over 'een uitbreidingslocatie van de gemeente Zeewolde', is er elders sprake van 'mega-windturbines' en wordt ook gesproken over de bereikbaarheid 'vanaf het oude land'.

Onze Ambassadeurs