Almeerder in Frankrijk: "Gelukkig niet in achterkamertje in Parijs"

Geschreven door Redactie

"Het is wel saai en even wennen. Ik troost me met de gedachte dat ik in deze mooie omgeving zit in plaats van in een achterkamertje in Parijs", zegt Almeerder Gerrit Jan Groothedde vanuit het dorpje Peyrat-le-Château in het midden van Frankrijk. Daar woont hij sinds twee jaar met zijn vrouw Greet. "Ik mis het meest de gezellige ontmoetingen met dorpsgenoten, maar ook het uit eten gaan." 

De corona-maatregelen in Frankrijk zijn strenger dan in Nederland. Groothedde: "We mogen alleen op pad om boodschappen te doen en dat dan alleen in door de regering goedgekeurde winkels, waar ze de eerste levensbehoeften hebben. Je moet een briefje bij je hebben met wat je gaat doen en hoe laat je van huis bent gegaan. Dit haal je van internet, print je en onderteken je. Je mag het ook overschrijven. Het gaat om je erewoord. Als ze je bij herhaling betrappen op valse informatie, kun je de gevangenis in vliegen." 

Normaal gesproken heeft het dorpje waar Groothedde woont op zaterdagochtend een marktje met vier kramen. "Maar dat heeft de burgemeester verboden zonder uit te leggen waarom. Hij is de enige in de omgeving die dat heeft gedaan. Dit betekent dat bewoners nu verder weg moeten voor hun groente en fruit. Er is wel een slimme marktkoopman waar je nu telefonisch kunt bestellen. Die levert dan het groente en fruit af precies op het moment en de plek waar normaal de markt zou plaatsvinden. De echte ondernemer staat op", vertelt Groothedde.  

"De maatregelen hier duren tot 28 april, maar het is al eerder verlengd en ik denk eerlijk gezegd niet dat we er op 28 april vanaf zijn. We hadden op 18 mei een tripje naar Lissabon gepland, maar dat werd eergisteren door de vliegmaatschappij geannuleerd." 

Onze Ambassadeurs