Grand café in verbouwd crematorium

Geschreven door Redactie

Het crematorium in Almere is de afgelopen maanden verbouwd. Alles van binnen is gestript en opnieuw ingericht. Zo ligt er nieuwe vloerbedekking, zijn de lampen vernieuwd, is er nieuw meubilair en is er een ruimte ingericht als grand café.

Volgens locatiemanager Natasja van Kampen is met de verbouwing rekening gehouden met de huidige trends en vragen. "Almere heeft een hoop jonge mensen en die overlijden soms ook jong", legt ze uit. "Dan zijn er bijvoorbeeld wensen om afscheid te nemen met een biertje en een bitterbal. Dat kan nu in het grand café."

Babykamer

Ook is er een babykamer toegevoegd. Hier kunnen ouders in kleine kring afscheid nemen. "Voor baby's onder de 24 weken wordt geen begrafenis geregeld, maar ouders willen soms wel afscheid nemen. Dat kan hier. Maar ook voor oudere baby's is dat mogelijk", legt Van Kampen uit. Sinds een paar jaar is er ook een vlindertuin bij de begraafplaats. Dit is een plek voor baby's die onder de 24 weken gestorven zijn.

Renovatie

De verbouwing was nodig, omdat alles in het gebouw verouderd was. "De vorige renovatie was in 2002, dus alles was wel weer toe om vernieuwd te worden", legt Van Kampen uit. "Nu hebben we alles ook meer naar deze tijd aangepast, met modernere en warmere kleuren. In de aula hebben we bijvoorbeeld een gouden bank. Hier kan de naaste familie lekker dicht tegen elkaar aan kruipen. Dat is iets wat bij deze tijdgeest past, dat zou vroeger niet kunnen."

Hoewel het crematorium tijdens de verbouwing gesloten was, zijn zowel het grand café als de babykamer al twee keer gebruikt. "Dat geeft al aan dat beide ruimtes nodig zijn", zegt de locatiemanager. Vanaf maandag is het crematorium weer officieel open. Op zaterdag 7 september is er een open dag.



Onze Ambassadeurs