In vier maanden ruim negenduizend doodgeboren baby’s geregistreerd

Geschreven door Redactie

Sinds het mogelijk is voor ouders om hun doodgeboren baby te kunnen registeren in de Basisregistratie Personen (BRP), zijn er ruim negenduizend baby’s geregistreerd. Dat meldt de Volkskrant dinsdag. De betreffende wet is vier maanden geleden aangepast om dit mogelijk te maken. 

Er zouden in totaal al 9.329 doodgeboren baby’s geregistreerd zijn. Dat was voorheen niet mogelijk, waardoor de baby’s – tot verdriet van hun ouders – formeel gezien niet hebben bestaan.

Ouders konden hun doodgeboren kind wel al laten registreren bij de burgerlijke stand, waar onder meer sterfgevallen vastgelegd worden. 

De BRP is het vroegere bevolkingsregister, wat betekent dat het doodgeboren kind bij de registratie als persoon vastgelegd wordt. Alle geboortes van doodgeboren kinderen kunnen vanwege de wetswijziging nu aangegeven worden, ongeacht van de duur van de zwangerschap.