Rutte: 'Hou vol en blijf thuis'

Geschreven door Redactie

Houd je aan de maatregelen en blijf zo veel mogelijk thuis. Dat was de boodschap die premier Mark Rutte gaf tijdens een persconferentie over het coronavirus in Den Haag.

De minister-president kwam niet met nieuwe maatregelen. Rutte zei tijdens de persconferentie 'trots op ons land' te zijn. Ook vertelde hij dat de cijfers laten zien dat alle maatregelen niet voor niets te zijn. "De aantallen stijgen minder snel. De deskundigen vertellen ons dat dit komt door alle maatregelen."

De minister-president waarschuwt om niet achterover te leunen. Dat de razendsnelle opmars van het virus lijkt te vertragen, komt "doordat we ons aan de maatregelen houden". Als Nederlanders dat niet langer doen, "schieten we meteen weer naar een nieuwe hoge piek. Een grotere fout kunnen we bijna niet met elkaar maken. Hou vol en blijf thuis", sprak een vastberaden Rutte.

Lange adem

Rutte zei daarnaast dat het reëel is dat de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven. "Als we vanaf 28 april al stappen kunnen zetten, het loket gaat echt niet in één keer weer open."

Nieuwe apps

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vertelde daarnaast tijdens de persconferentie dat het kabinet twee apps overweegt. "We denken aan een app die je vertelt of je in de buurt van een patiënt bent geweest en vervolgens een app die je in contact brengt met een medisch expert." Volgens De Jonge zijn privacy-voorwaarden een belangrijk speerpunt bij de ontwikkeling van de apps.