Musea ook zwaar getroffen door coronacrisis

Geschreven door Redactie

Het is Nationale Museumweek. Musea in Flevoland zouden veel bezoekers moeten trekken, maar in plaats daarvan is het er leeg door de coronacrisis. Dat betekent een enorm inkomstenverlies.

Ook de meivakantie is een belangrijke periode. Normaal komen er dan veel bezoekers, maar die lopen de musea nu mis. En dat heeft vergaande consequenties. Museum Schokland denkt 40 procent minder aan publieksinkomsten binnen te krijgen. Ook bij Batavialand in Lelystad gaat het volgens de directeur om forse bedragen. Veiligheidsmuseum PIT in Almere en luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad verliezen ook flink wat omzet.

Putten uit reserves

De musea hebben een beroep gedaan op de NOW-regeling van het Rijk om personeel in dienst te kunnen houden. Die noodmaatregel moet het omzetverlies gedeeltelijk compenseren. De balans kan pas later opgemaakt worden. De musea vinden het zorgelijk dat ze ook uit hun reserves moeten putten. Wel kunnen ze allemaal de salarissen van vaste werknemers blijven betalen. Daarvoor zijn voldoende buffers.

Online aandacht

De musea proberen meer online te doen. Zo biedt Schokland een korte documentaire over de expositie die er te zien zou zijn aan en laat het Aviodrome via sociale media weten wat er allemaal gebeurt achter de schermen. Dan gaat het voornamelijk over onderhoud en optimaliseren en aanvullen van de collectie.

Aanpassingen

De verwachting is dat als de musea weer open mogen, bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar moet houden. Daarvoor worden alvast aanpassingen gedaan. Zo wordt bij het Aviodrome de ingang verplaatst om meer ruimte te creëren. De musea denken allemaal goed te kunnen voldoen aan de 'anderhalvemetersamenleving'. Wanneer ze weer open mogen, is nog niet duidelijk.