Zo ziet de werkdag van IC-verpleegkundige Roos eruit

Geschreven door Redactie

Roos Frohn is intensive care-verpleegkundige in het Flevoziekenhuis in Almere. Al wekenlang werkt ze met coronapatiënten en moet ze speciale beschermende kleding dragen. Roos legt uit hoe een gemiddelde werkdag er op dit moment uit ziet. 

"Als er een IC-patiënt aan de beademing ligt, dan neem ik die 's ochtends vroeg over van mijn collega's van de nachtdienst. We controleren dan alle apparatuur en de medicijnen. Vanwege de drukte moeten we veel vooruit werken. Als er dan iets gebeurt, heb je alles klaar staan. Zo kan een collega ook gemakkelijk je werk overnemen, mocht dat nodig zijn." 

"Mensen vragen aan mij ook of het nu rustiger is op mijn werk. En dat is gewoon niet zo, omdat IC-patiënten in het algemeen veel langer in het ziekenhuis liggen." 

— Roos Frohn, IC-verpleegkundige Flevoziekenhuis 

Een verpleegkundige heeft meestal twee en soms wel drie patiënten onder haar hoede. Roos is tijdens een dienst veel bezig met basiszorg, zoals wassen, tandenpoetsen en het vervangen van pleisters en van infusen. Verder wordt geregeld bloed afgenomen van de patiënt om de beademing aan te passen. 

Om de drie uur aflossen 

Frohn mag maximaal drie uur een masker gebruiken. Daarna moet ze van de afdeling en mag ze haar beschermende kleding uitdoen: "Dan kunnen we naar buiten en even een luchtje scheppen of koffie drinken. In de middag zijn er vaak regeldingen of help je elkaar, zodat iedereen klaar is. Daarna draag je over aan een collega van de avonddienst".  

Werk mee naar huis 

De verpleegkundige neemt nu vaker haar werk mee naar huis dan voorheen. "Het is nu wel heftiger. Soms bel ik ook een collega om er even over te praten". Ze bespreken dan hoe de dag met die heftige patiënten en familieleden is geweest of uiten hun frustratie. "Dat blijft wel een beetje hangen en dat moet je niet opkroppen. Dan kun je het beter uitspreken naar elkaar."

'Ze zien alleen mijn ogen' 

Het contact met de patiënt is anders dan voorheen. "Als ze op de IC worden opgenomen, dan zijn ze nog wakker. Dan kan je nog met ze praten. Maar ze zien alleen mijn ogen en daar kan je wel wat inleggen, maar minder dan als je gewoon contact hebt". 

Frohn denkt dat het vooral voor de patiënten veel moeilijker is. Ze ziet meer bange patiënten dan normaal. "Er staan ook 4 of 5 man in pakken om je heen". 

Werk wordt routine 

De situatie met corona duurt nu al weken in het ziekenhuis. Ook Frohn merkt daar de gevolgen van. Het werk wordt volgens haar meer routine, maar de vermoeidheid neemt ook toe. "Dat maakt het wel zwaarder, maar het werken in pakken werkt wel echt. En dat de regels en afspraken anders zijn, daar is iedereen nu wel aan gewend. Dat gaat goed en zorgt voor stabiliteit en rust." Maar volgens Frohn zal niemand het erg vinden als de situatie weer teruggaat naar normaal.  

Ziekenhuis voorbereid op tweede piek 

De hoeveelheid patiënten op de intensive care is volgens Frohn stabiel, maar voor het ziekenhuis wel hoog. Het Flevoziekenhuis heeft gaandeweg de pandemie opgeschaald en een deel van de extra ruimte is inmiddels niet meer in gebruik.

Frohn en haar collega's zijn wel voorbereid op een eventuele tweede piek. "De regels worden vrijer en ergens moet dat misschien ook wel. Maar ik denk wel dat het zorgelijk is als iedereen straks weer vrij gaat bewegen. Mensen vragen aan mij ook of het nu rustiger is op mijn werk. En dat is gewoon niet zo, omdat IC-patiënten in het algemeen veel langer in het ziekenhuis liggen. Mensen die drie weken geleden zijn opgenomen, liggen er nu nog steeds. Qua binnenstroom van patiënten is de druk er wel wat vanaf", aldus Frohn.

Onze Ambassadeurs