RIVM kondigt Nationaal Hitteplan af

Gezondheidsinstituut RIVM heeft voor heel Nederland het Nationaal Hitteplan afgekondigd. De komende dagen is het erg warm. Plaatselijk kan het 40 graden worden. Het hitteplan is vooral een waarschuwing voor hitte en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Het KNMI heeft vanwege de aanhoudende extreme hitte code oranje afgekondigd.

"Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen", aldus het RIVM. Verder is de UV-kracht van de zon de komende dagen hoog, rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden.

In Flevoland wordt het erg warm maar de 40 graden wordt de komende dagen waarschijnlijk niet gehaald, meldt weerman Robert de Vries.

Tips tegen de hitte van het RIVM:

* Drink voldoende;

* Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;

* Zoek de schaduw op;

* Smeer de huid in met zonnebrandcrème;

* Beperk lichamelijke inspanning in de middag;

* Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken;

* Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.